Vrouw

Als ik ga stemmen – altijd, al was het alleen maar omdat je anders je recht verspeelt om te klagen –, dan stem ik op een vrouw van mijn favoriete partij van dat moment. Ik doe dat al zó lang dat ik niet eens meer weet of ik daarmee modern ben of ouderwets. Maar ik mag nou eenmaal graag denken dat de beste beslissingen worden genomen als de raadszaal een getrouwe afspiegeling is van de samenleving.

Bij de Venrayse gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart staan op de kandidatenlijsten van de zeven partijen 51 vrouwen en 103 mannen. Eén op de drie kandidaten is dus vrouw. Maar vrouwen en mannen zijn er evenveel in Nederland, dus in die zin is het geen juiste afspiegeling. De PvdA is de enige partij met meer vrouwen dan mannen op de lijst (zeven om vijf); CDA, SP, Samenwerking Venray en Venray Lokaal schommelen rond het gemiddelde van één vrouw per drie mannen. Maar bij VVD en D66 zijn slechts twee van de twaalf potentiële gemeenteraadsleden vrouw. Best verrassend als je bedenkt dat beide partijen mikken op de hoger opgeleide kiezer. Maar wellicht zijn ze gewoon dungezaaid in Venray, de liberaal denkende hoogopgeleide vrouwen die politiek actief willen zijn?

Ach, misschien bekijkt u het allemaal wel heel anders dan deze politiek-correcte columnist van 'Peel en Maas'. Misschien wilt u op een D66- of VVD-man stemmen, gewoon omdat u vertrouwen in hem heeft. Lang leve onze democratie!