Aldi wil supermarkt aan Hoenderstraat

VENRAY | Aldi heeft de voorkeur voor een nieuwe supermarkt aan de Hoenderstraat in Venray. De discounter heeft het oog laten vallen op het terrein tussen de Langeweg en de Deken Thielenstraat. Dit betekent dat de voormalige Dr. Poelsschool, waarin Omroep Venray is gehuisvest, en de woning Hoenderstraat 31 gesloopt moeten worden.

Door Henk Willemssen

De nieuwe gemeenteraad moet op 17 april nog instemmen met het plan. Als er geen raadsmeerderheid is voor deze locatie, dan wijkt Aldi wellicht uit naar het terrein van de leegstaande school De Toverbal in de wijk noordwest. Deze plek kwam als tweede beste uit de bus.

Aldi heeft momenteel twee vestigingen in Venray. In het winkelcentrum van Veltum en een tijdelijke locatie op Servaashof. Aldi gaat straks na de nieuwbouw terug naar één winkel in Venray met een oppervlakte van 1500 vierkante meter en zeventig parkeerplaatsen. De tijdelijke supermarkt op Servaashof moest Aldi al eind december 2017 hebben verlaten omdat de termijn van drie jaar verstreken is.

Wethouder Ike Busser (Samenwerking) meldde dinsdag dat bij een akkoord van de gemeenteraad op 17 april, Aldi nog tot 10 mei uitstel krijgt om de winkel op Servaashof te sluiten. Het kan nog ruim een jaar duren voordat de nieuwbouw aan de Hoenderstraat gereed is. Aldi kan in de tussentijd een vergunning aanvragen voor een nieuw tijdelijk onderkomen.

Wethouder Jan Loonen (CDA) kan zich vinden in deze nieuwe ontwikkeling. De komst van een derde supermarkt past in de centrumvisie. Aldi als discounter is een extra trekker en zorgt voor een completer winkelaanbod. De wijkraad en ondernemersvereniging Venray Centraal steunen het plan. De nieuwe winkel ligt tegen de Langeweg met de ingang aan de kant van Emté. De parkeerplaatsen komen aan de Deken Thielenstraat en Langeweg. De Deken Thielenstraat moet wel een stuk verlegd worden in de richting van Emté, omdat er anders geen zeventig parkeerplekken te realiseren zijn voor Aldi. Dit gaat ten koste van de grote parkeerplaats bij Emté. Van de huidige 186 parkeervakken blijven er straks nog 140 tot 145 over.

Naast het slopen van twee karakteristieke panden moeten ook de jeu-de-boulesbaan en het speelterrein verdwijnen. Voor Omroep Venray gaat de gemeente op zoek naar een nieuw onderkomen. Mogelijk komt er ruimte vrij in het Jerusalem-pand aan de Heuvelstraat. Een andere optie is de verplaatsing naar een winkelpand. Ook voor de Zangers van Sint Frans moet nieuw onderdak gevonden worden.