Jaap Litjens (links) en Freek Thoone zijn klaar voor de vierde voetbalquiz.
Jaap Litjens (links) en Freek Thoone zijn klaar voor de vierde voetbalquiz. Foto: Henk Lammen

Wie kreeg eerste rode kaart?

Leunen | Wie kreeg ooit de eerste rode kaart in het betaald voetbal? Wat is de oudste profclub in Nederland? En welke Mexicaanse doelman nam vijf keer deel aan het WK voetbal? Zo maar drie vragen die voorbij kunnen komen tijdens de vierde editie van de Voetbalquiz op vrijdag 9 maart bij SV Leunen. De organisatie is opnieuw in handen van Jaap Litjens en Freek Thoone. Twee bevlogen voetballiefhebbers die de deelnemende koppels gaan testen op hun voetbalkennis.

Door Henk Lammen

Vier jaar geleden namen Litjens en Thoone het initiatief voor een voetbalquiz bij SV Leunen, de club waar ze nog steeds (steunend) lid van zijn. Het bleek een schot in de roos, want ieder jaar mag het tweetal het maximale aantal van veertig koppels welkom heten om die te verrassen met makkelijke, moeilijke, leuke en grappige voetbalweetjes. Hoewel de strijd om de eeuwige voetbalroem ieder jaar opnieuw losbarst, willen de twee voetbalkenners dat het vooral gezellig is. Jaap: "In het eerste jaar zag je dat de koppels voornamelijk uit Leunen kwamen. De laatste keren doen er ook liefhebbers van buiten het dorp mee. De kunst is dan om een juiste balans te vinden in de vragen. Niet al te moeilijke vragen voor de mensen die puur uit gezelligheid meedoen, maar ook pittige vragen voor de fanatieke deelnemers. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat iemand aan het einde van de avond maar een paar vragen goed heeft. Of dat de echte kenners de quiz te makkelijk vinden."

Die opdracht is in goede handen van de twee 'voetbalgekken' die al enkele maanden bezig zijn met de voorbereiding. Voor Litjens en Thoone bijna net zo leuk als de avond zelf. "We komen avonden bij elkaar om samen vragen te zoeken, maar struinen daarnaast apart van elkaar ook op google, websites en andere bronnen naar vragen. In diverse categorieën, van Champions Leaque, het voetbaljaar 2017, EK's en WK's, Nederlanders in het buitenland en opmerkelijk voetbalnieuws. Ook de vragenronde 'dood of de gladiolen' doet het altijd goed." De avond begint om 20.00 uur en duurt inclusief een pauze ruim vier uur. "Zaak is om de sfeer erin te houden. De vragen worden gebracht met filmpjes die goed te zien zijn op drie beamers. Of leuke intermezzo's met bijvoorbeeld de mooiste tien goals uit een jaar eredivisie. Zo blijft het interessant." De inschrijving voor dit jaar is bijna vol. Er zijn nog slechts enkele koppels die kunnen inschrijven. Zij kunnen zich melden bij Litjens of Thoone. De twee zijn SV Leunen, de vereniging waar de basis werd gelegd voor een mooie voetbalcarrière, niet vergeten. Voor het inschrijfgeld van tien euro krijgt men vijf consumpties. "Het wordt een gezellige avond waar de vereniging door de kantineomzet nog een mooi centje aan overhoudt voor de clubkas. En hopelijk kunnen we de deelnemers een mooie voetbalquiz voorschotelen."

Oh ja, de antwoorden op de drie vragen. Willem van Hanegem, hoe kan het anders, kreeg de eerste rode kaart, Sparta is de oudste profclub en de Mexicaanse keeper is Antonio Carbajal.