Adresfraude komt te vaak voor

VENRAY | In de gemeente Venray komt adresfraude te vaak voor. Inwoners blijken niet te wonen op het adres dat ze bij de gemeente hebben opgegeven. Adressen die niet kloppen kunnen wijzen op fraude met belastingen, uitkeringen en toeslagen of het ontwijken van boetes en schulden.

Uit onderzoek blijkt dat Venray niet voldoet aan alle landelijk normen. Het Rijk wil daarom dat de gemeente meer inspanningen doet om de kwaliteit van de basisregistratie personen (BRP) te verbeteren. De vastgelegde gegevens moeten immers kloppen. De gemeente maakt er gebruik van voor het uitvoeren van alle publiekrechtelijke taken, zoals het vertrekken van een uitkering. Ook de Belastingdienst gebruikt de adressen uit de gemeentelijke basisregistratie.

Om de betrouwbaarheid van de gegevens te verbeteren is er een verbeterplan opgesteld. Hiervoor is extra geld en personeelsinzet nodig. De nieuwe gemeenteraad zal deze investering bij de komende voorjaarsnota moeten goedkeuren. Tot die tijd worden inhuurkrachten ingezet. Vorig jaar deed Venray al mee aan een landelijke onderzoek naar de juistheid van adressen van inwoners. Met als doel het terugdringen en voorkomen van fraude.


Nieuw vervoer verwarde mensen

VENRAY | De politie gaat vanaf april geen verwarde personen meer vervoeren. Het aantal mensen op straat met een verward gedrag is de laatste jaren sterk toegenomen. Het vergde te veel tijd van de politie en andere hulpdiensten. Daarom komt er nu een proef met een ggz-vervoersdienst voor een jaar.

"Er is een groeiend aantal incidenten met iemand die in verwarring is", meldt burgemeester Hans Gilissen. "Hulpdiensten zoals politie, brandweer en ambulance zijn er niet voor uitgerust. Dit werk moeten worden overgelaten aan psychiatrisch onderlegde dienstverleners." De politie had al eerder aangekondigd te stoppen met het vervoer. Tenminste als er geen strafbare feiten zijn gepleegd. Voorheen werden de verwarde personen naar Venlo gebracht. Sinds kort is er een opvanglocatie bij Vincent van Gogh in Venray. Er komt een psychiater kijken om de toestand van de verwarde persoon te beoordelen. Mogelijk volgt dan opname in een instelling. "De politie was er soms met twee agenten en een surveillanceauto wel een halve dag mee bezig", aldus Gilissen. "De politie kan het qua capaciteit niet meer aan." In de regio Noord- en Midden-Limburg gaat het jaarlijks om ongeveer vierhonderd incidenten. De gemeente Venray is aangewezen als kartrekker voor deze regio. Bij het ministerie is een subsidie aangevraagd. Binnenkort wordt bekend of het geld – de proef kost 180.000 euro – wordt toegewezen. Gilissen gaat ervan uit dat dit het geval zal zijn. De meeste meldingen van verwarde personen komen via 112 binnen bij de meldkamer. Die zal vanaf 1 april niet meer de politie maar de ggz-crisisdienst gaan inschakelen. "We gaan hiermee een jaar ervaring opdoen. Het betekent een ontlasting voor de politie en de ambulancedienst", zegt Gilissen.