Het plezier straalt er vanaf tijdens de geslaagde zumba masterclass.
Het plezier straalt er vanaf tijdens de geslaagde zumba masterclass. Foto: Henk Lammen

Zumbamarathon: opbrengst 1200 euro

Venray | Nancy Garcia uit Venray hield afgelopen zondag samen met haar dochters Clancy en Nathaly een zumbafitness masterclass in Zaal Zeven van hotel Asteria. De opbrengst, 1200 euro, gaat naar het goede doel, een organisatie die in Spanje gevluchte Venezolanen steunt. "Dit hadden we echt niet verwacht", zegt Nancy na de vier uur durende dansmarathon.

Door Henk Lammen

Het is al na even na tienen als dochter Clancy het openingswoordje doet en samen met haar moeder en jongere zus de instructeurs voorstelt. Als ze het waarom van de masterclass uitlegt, wordt ze emotioneel. Nancy en haar dochters zijn van Venezolaanse afkomst en de situatie in het land doet hun pijn. De Venezolaanse economie staat volledig op instorten. Er heerst schaarste, de inflatie loopt de spuigaten uit en voedselrellen zijn aan de orde van de dag. "Er is geen geld, eten, medicijnen", zegt Nathaly, de jongste van de drie. De hele opbrengst van het evenement gaat naar een organisatie van Alberto Casillas in Spanje. Hij vangt vluchtelingen uit Venezuela op, steunt en helpt hen door gezinnen eten, medicatie en andere belangrijke benodigdheden te geven.

Dertien (top)instructeurs zijn actief om de deelnemers flink onder handen te nemen. De nationaliteiten van instructeurs en deelnemers zijn divers. Natuurlijk uit Venezuela, maar ook Quatar, Spanje, Mexico, België, Brazilië en Italië zijn vertegenwoordigd. Uiteraard komt het grootste aantal deelnemers uit de regio Venray. Clancy: "Het is prachtig dat dit evenement zoveel mensen samenbrengt. Voor deze twee dagen zijn ze eigenlijk vanuit de hele wereld naar Venray gekomen om mee te doen of als instructeur hun steentje bij te dragen." Vier uur aan een stuk dansen. De flesjes water staan aan de kant, de deelnemers stappen regelmatig even uit om het vochtgehalte op peil te houden. De zumba masterclass vergt veel van deelnemers en instructeurs. De vooral Zuid-Amerikaanse klanken zwepen echter iedereen telkens opnieuw op, terwijl regelmatig de zweetdruppels van het gezicht worden geveegd. Zumba verbroedert. Nathaly straalt: "Met plezier en lachend dansen, gezelligheid, dat is enorm belangrijk voor ons. Is ook het kenmerk van deze Zuid-Amerikaanse dansstijl."