Indy Phillips van SV United neemt het RKDSO-doel onder vuur. Rik van de Pasch (9) kijkt toe.
Indy Phillips van SV United neemt het RKDSO-doel onder vuur. Rik van de Pasch (9) kijkt toe. Foto: Rikus ten Brücke

SV United blij met kunstgras

SV United-RKDSO 2-2 (0-1).

Doelpunten: 24. Sven Maessen 0-1; 58. Willem Peters 1-1; 70. Rik van de Pasch (strafschop) 2-1; 76. Carlos Hiago Gomes 2-2. Scheidsrechter: Cansiz (Helmond). Toeschouwers: 75. Rode kaart: 93. Simon ter Braak (SV United) na twee keer geel. Gele kaart: Bram Kersten, Willem Peters (SV United), Ruud van de Kerkhof, Ralf van de Kerkhof, Bram Rondeel en Sjors van den Hombergh (RKDSO).

SV United: Rademacher; Willem Peters, Ter Braak, Coenders (66. Van Berlo) en Deenen (94. Van Peer); Stan Peters, Phillips en Kersten; Van de Ven (63. Lookman), Van de Pasch en Van Bergen.

Door Henk Willemssen

WANSSUM | SV United beschikt als enige club in de vijfde klasse E over een kunstgrasveld. Daardoor was de thuisontmoeting met RKDSO (2-2) zondag ook het enige duel dat doorging in deze klasse. De ranglijst vertoont daardoor een scheef beeld. SV United speelde al veertien duels terwijl drie ploegen (Kronenberg, Lottum en Sambeek) slechts negen keer in actie kwamen.

Ondanks de stevige nachtvorst was het veld in Wanssum uitstekend bespeelbaar. Terwijl de jeugd zich pal naast het terrein vermaakte op het provisorisch aangelegd ijsbaantje, had het kunstgrasveld geen hinder van winterse perikelen.

's Middags om half drie had de zon al zijn werk gedaan. De groene plastic sprieten voelden zelfs warm aan. Enig nadeel is dat SV United wel ver uit de pas aan het lopen is met de andere ploegen. Trainer Fenne Smits zit er niet zo mee. "Nee, daar kijk ik niet naar. We willen iedere zondag graag voetballen en we hebben een perfect veld. Dus mij hoor je niet klagen. Anders hadden we wel een oefenduel gespeeld."

Bij een temperatuur van net boven het vriespunt en een koude noordoostenwind kwam de thuisploeg het beste uit de startblokken. SV United miste de twee Poolse smaakmakers Kacper Ciupa (geschorst) en Michal Kolodziejski (ziek). Schaduwspits Indy Phillips gaf na vijf minuten een steekbal op Bram van de Ven die zijn uithaal op de lat zag belanden.

Na het veelbelovende openingskwartier zakte de thuisploeg wat in. Het in gele shirts gestoken RKDSO kreeg de overhand en nam halverwege de eerste helft de leiding. Sven Maessen kopte raak uit een hoge voorzet van de linkerkant: 0-1. SV United had het daarna een poos zichtbaar lastig. De blauw-witten konden moeilijk in hun spel komen. Dat kwam ook door de vele kleine overtredingen die RKDSO beging. Het betekende wel een hele serie vrije trappen maar dat leverde, evenals de talrijke hoekschoppen, geen rendement op.

Na de pauze kwam er meer vuur in het spel. De duels werden grimmiger en arbiter Cansiz begon met gele kaarten te strooien. In de 58e minuut mocht Niek van Bergen op links zijn zoveelste corner nemen. En ditmaal kwam er wel succes. De opgekomen aanvoerder Willem Peters kopte de 1-1 binnen. Die opsteker had SV United nodig. De thuisploeg deed er een schepje bovenop en joeg op het tweede doelpunt. Na een voorzet vanaf links van Niek van Bergen werd spits Rik van de Pasch vastgehouden binnen de zestien. Leidsman Cansiz, die het spel niet altijd goed volgde, had het van grote afstand toch gezien en hij wees naar de stip. Wie moest de penalty nemen? Simon ter Braak kwam naar voren maar hij werd teruggefloten door trainer Smits. "Nee, niet Simon. Indy moet hem nemen", klonk het. Maar Rik van de Pasch ging zelf achter de bal staan en scoorde koeltjes de 2-1.

SV United kon de voorsprong niet vasthouden. Bij een Lommse uitval greep de defensie niet goed in toen invaller Carlos Hiago Gomes alleen doorging. De koukleumende goalie Bas Rademacher wilde de bal wegtrappen maar miste: 2-2. In de rommelige slotfase liep SV United nog twee onnodige gele kaarten op. De laatste was voor Simon ter Braak die zijn tweede geel ontving waardoor de thuisploeg met tien man eindigde.