Gesteggel over duurzame energie

MAASTRICHT | De provincie en de gemeenten in Noord-Limburg zitten niet op één lijn over de energievisie voor 2030. Carla Brugman (GroenLinks) hekelde vrijdag in de Statenvergadering de kritische uitspraken van milieugedeputeerde Daan Prevoo (SP) over de Noord-Limburgse energievisie die nog door de gemeenteraden behandeld moet worden.

"Elke keer worden verschillende boodschappen uitgedragen", zei Carla Brugman. "Als wij het niet met elkaar eens zijn en de gedeputeerde gaat allerlei dingen roepen, dan halen wij juist het draagvlak weg." Prevoo moest toegeven dat er verwarring kan ontstaan. Hij haalde aan dat in de energievisie een theoretische verdeling is gemaakt van 60 windmolens, 19 geothermische bronnen en 915 hectare zonneweiden in Noord-Limburg. De SP-gedeputeerde waarschuwde de gemeenten. "We moeten voorkomen niet-realistische beelden en onbegrip op te roepen. Draagvlak in de omgeving is heel belangrijk. Het is zelfs een voorwaarde. Daarvoor zijn concrete plannen nodig die echt tot uitvoering kunnen
leiden."

Prevoo zette grote vraagtekens bij de geothermische bronnen die aardwarmte opwekken. "Daar moeten we niet eens over spreken. Omdat we niet weten wat de effecten zijn. Er moet eerst onderzoek naar gedaan worden wat het betekent."

Carla Brugman haalde aan dat Prevoo al vaker uitsprak dat de provincie de regie overneemt als gemeenten treuzelen met het plaatsen van windmolens. Ze wilde weten of de gedeputeerde hier nu anders overdenkt. Een duidelijk antwoord kreeg GroenLinks niet. Prevoo bleef hameren op draagvlak en 'inzetten op een zo breed mogelijke mix van alle middelen.' Brugman uitte haar zorgen over de wisselende standpunten. "Zo gaan we er niet komen. Ik hoop dat de gedeputeerde zich dat realiseert."


Twaalf jaar cel voor overvallen

Den Bosch | Issam T. is door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf met aftrek van het voorarrest. Ook de 29-jarige man aan twaalf slachtoffers een schadevergoeding betalen. T. werd onder meer gestraft voor een gewapende overval in Overloon.

De man ging opnieuw de fout in toen hij op proefverlof was vanuit gevangenis Ter Peel in Limburg. Tijdens een weekeindverlof pleegde hij ook overvallen in Someren en Geleen. In een aantal gevallen was er een 19-jarige Amsterdammer bij de overvallen betrokken. Hij kreeg negen maanden jeugddetentie en voorwaardelijke plaatsing in een jeugdinrichting. Beide mannen moeten hun slachtoffers een schadevergoeding van bijna 17.000 euro betalen. De hoofdverdachte zat in Ter Peel een straf uit van vijftien jaar voor de zogenaamde Hoensbroekse kofferbakmoord.

Het duo sloeg onder meer toe in Overloon. Zij hadden het in januari vorig jaar gemunt op een vakantiepark. Beide mannen hadden iets bij zich dat op een vuurwapen leek. Medewerkers en bezoekers van het vakantiepark werden bedreigd. Een van hen werd ook nog in het gezicht geslagen. De buit was uiteindelijk 200 euro en waardebonnen ter waarde van 550 euro. In dezelfde maand werd ook een winkel in Someren overvallen. Een medewerker kreeg daar onder meer een vuurwapen op zijn hoofd. De overvallers vertrokken daar zonder buit.

In december 2016 sloeg T. toe in een supermarkt in Geleen. Ook daar bedreigde hij meerdere medewerkers en klanten. Hij maakte ongeveer 57.000 euro buit en 7,50 euro aan waardebonnen. Na de aanhouding van T. werden in zijn auto een revolver, een machinegeweer en bijbehorende munitie gevonden. De rechtbank had geen goed woord over voor de daden van T. De overvallen werden in de ochtend gepleegd of tegen sluitingstijd en de verdachte verkende de locaties steeds vooraf. Veel slachtoffers zijn door het handelen van T. getraumatiseerd.


Plas ophouden in treinen Arriva

Venray | Vanwege de intredende vorst zijn de toiletten in alle Arriva-treinen in Groningen, Friesland, Limburg en van de Vechtdallijnen (Blauwnet) de komende dagen afgesloten voor gebruik. Dit ter bescherming van de toiletten en het duurzame gebruik. Arriva stelt reizigers op de hoogte door het plaatsen van stickers op de toiletdeuren en via social media. Zodra de toiletten weer in gebruik worden genomen, maakt Arriva hier melding van.