Op de foto staan bijna alle auteurs van Venrays Verleden 8. Een enkeling was verhinderd.
Op de foto staan bijna alle auteurs van Venrays Verleden 8. Een enkeling was verhinderd. Foto: Wiel Poels

Venrays Verleden 8

Venray | "Het ligt fijn in de hand." Dat was de eerste reactie van burgemeester Hans Gilissen op het achtste deel van de boekenserie Venrays Verleden. Over de inhoud kon de burgemeester ook niet veel zeggen, want hij had het boek nog niet ingezien. Wel gaf hij aan het belangrijk te vinden dat er mensen zijn die zich bezig houden met geschiedenis en hij had dan ook veel bewondering en complimenten voor de auteurs en de redactieleden van het bijna 200 pagina's tellende deel acht van Venrays Verleden.

Het eerste exemplaar van het nieuwe boek kreeg de burgemeester uit handen van voorzitter Wil Weijers van het Historisch Platform Venray. Deze vereniging, waar vrijwel alle cultuurhistorische organisaties in de gemeente Venray bij zijn aangesloten, is de uitgever van Venrays Verleden. Niet alleen de burgemeester ontving een exemplaar, ook cultuurwethouder Anne Thielen mocht een boek in ontvangst nemen, evenals gemeentearchivaris Paul van Meegeren.

De presentatie van het boek vond plaats op maandag 26 februari tijdens de jaarvergadering van het platform. De grote zaal in ontmoetingscentrum De Kemphaan was tot de laatste plaats bezet, ondanks het feit dat enkele auteurs en platformleden verhinderd waren.

De redactie van Venrays Verleden wordt gevormd door Rien van den Brand, Leonie Cals, Eduard Messemaeckers, Jan Strijbos en Koos Swinkels. Deze laatste gaf een uiteenzetting over de totstandkoming van het boek. Allereerst gaf hij aan de hand van geprojecteerde afbeeldingen een terugblik op de eerste zeven delen – deel 1 verscheen in 2003 – van Venrays Verleden. Hieruit bleek duidelijk de grote verscheidenheid aan onderwerpen die kenmerkend is voor de boekenserie.

Alle hoofdstukken vormden en vormen belangrijke details uit de Venrayse geschiedenis. Details die het meer dan waard zijn om vastgelegd en uitgedragen te worden.

Aan de hand van een fotocollage werd kort ingegaan op de inhoud van elk van de zeventien hoofdstukken in het nieuwe boek. Om de leesbaarheid van de artikelen te bevorderen, had de redactie voor elk hoofdstuk een limiet van 3000 woorden gesteld. Verder had men gezorgd voor meer afbeeldingen bij de hoofdstukken, zodat het boek met veel plezier gelezen en bekeken kan worden. Deel 8 is dan ook weer een juweeltje geworden met een fraaie omslag en een aantrekkelijke vormgeving.

Tijdens de boekpresentatie werden de auteurs een voor een naar voren geroepen om een exemplaar van het nieuwe deel in ontvangst te
nemen.

Het boek bevat ook dialectbijdragen van Veldeke Venray. Venrays Verleden 8 is voor 15 euro te koop in de Venrayse boekwinkels en via het HPV en
RooyNet.