'Hondenbezitters aanspreken'

VENRAY | Bewoners moeten een hondenbezitter durven aanspreken als die de poep van zijn huisdier niet opruimt. Dat gaat de gemeente stimuleren.

Ergernis over hondenpoep komt vaak voor in dorpen en wijken. In bijvoorbeeld Leunen klaagde de school over kinderen die met poep aan de schoenen naar binnenkomen. De groenploeg van de KBO uitte al meermaals dezelfde ergernis in het dorpsblad.

De gemeente is onlangs een campagne gestart om overlast van hondenpoep terug te dringen. Binnen de bebouwde kom zijn hondenbezitters verplicht de uitwerpselen zelf op te ruimen. Naast het elkaar aanspreken moeten hondeneigenaren zich ook meer bewust worden van hun gedrag.

Als start voor de campagne werd vorige maand een peiling gehouden. 450 Venraynaren vulden de vragenlijst in. Drie van de tien deelnemers heeft zelf een hond. Opvallend is dat hondenbezitters zich vaak meer ergeren dan de mensen die geen hond hebben. Opgemerkt wordt dat sommige hondenbezitters de poep keurig opruimen, maar dat de meesten het niet doen. De ergernis richt zich niet op de dieren maar op de eigenaren. Tevens kwamen er opmerkingen dat ook uitwerpselen van katten hinderlijk zijn.

Om beter gedrag te stimuleren zouden er meer afvalbakken, bordjes en poepzakken moeten komen in de openbare ruimte. Daardoor zouden hondenbezitters eerder geneigd zijn actie te ondernemen. Meer voorzieningen is juist wat de gemeente niet wil. Het is duur in aanschaf en onderhoud en het levert te weinig op. Ook meer toezicht op straat is geen oplossing omdat de pakkans uiterst klein is. Tevens bestaat niet het voornemen om de in 2010 afgeschafte hondenbelasting weer in te voeren. Hiervan zouden de maatregelen eventueel betaald kunnen worden. Er wordt nu vooral ingezet op het aanspreken en stimuleren van beter gedrag van de hondenbezitter. Het bij zich hebben van een zakje en een schepje is verplicht bij het uitlaten.