Oud-raadslid Harry van der Locht overleden

VENRAY | Afgelopen zondag is voormalig raadslid Harry van der Locht uit Venray op 76-jarige leeftijd overleden.

Harry van der Locht was van 1974 tot 1978 gemeenteraadslid van de PPR waarvan hij ook twee keer lijsttrekker was. Halverwege de jaren zeventig was hij een pionier in de Venrayse gemeenteraad die gedomineerd door de twee grote lokale partijen Samenwerking en Kerkdorpenlijst. In navolging van de PvdA (debuut in 1966) en de VVD (in 1970) was de Politieke Partij Radikalen de derde landelijke partij die in Venray zijn intrede deed in de gemeenteraad.

De PPR was nog een jonge linkse partij die vrede en milieu hoog in het vaandel had staan. In 1974 telde de lijst met Harry van der Locht aan kop slechts zes namen. Toch wist de PPR met deze minilijst vrij verrassend een zetel te bemachtigen. Samen met de PvdA, eveneens één zetel, vormde Van der Locht vier jaar lang de linkse oppositie in de raad.

In 1978 deed de PPR een vergeefse poging om terug te komen in de raad. Dat kwam ook door de versnippering op links want PSP en D66 namen toen voor het eerst deel aan de verkiezingen. Daarnaast zat de PvdA flink in de lift en groeide naar drie zetels.

In 1982 vormde de PPR samen met PSP en CPN een kieslijst. Met lijsttrekker Arno Cools en Harry van der Locht als lijstduwer behaalde de combipartij een zetel. Halverwege die raadsperiode gaf Cools het stokje over aan Jan Hendriks, die vele jaren later teruggekeerde in de Venrayse politieke arena voor de SP.


Boom dorpsplein Geijsteren weg

GEIJSTEREN | De grote kastanjeboom op het dorpsplein in Geijsteren moet wijken vanwege de herinrichting van het plein. Er komt een lindeboom voor in de plaats.

Komende zaterdag vanaf 9.00 uur gaan enkele dorpsbewoners met het bedrijf Boomwereld uit Geijsteren aan de slag om de kastanjeboom te vellen. Bij de renovatie van het plein kan de aannemer rekenen op zelfwerkzaamheid van de inwoners. Het omhalen en in stukken zagen van de kastanjeboom is de eerste klus. Van het hout worden kaasplankjes gemaakt die verkocht worden. De opbrengst komt ten goede aan het dorpsplein dat nog kampt met een klein financieel tekort.