Debatdag op Raayland College

Venray | De brugklasleerlingen van het Raayland College hebben op dinsdag 6 maart de jaarlijkse debatdag. Dit jaar is het een dag voor én door leerlingen. Twee leerlingen uit 5 vwo hebben de organisatie hiervan als hun schoolproject op zich genomen.

De twee vwo-leerlingen hebben onderzoek gedaan naar de interessegebieden van de brugklasleerlingen. Aan de hand daarvan hebben ze passende stellingen opgesteld waarover de brugklasleerlingen met elkaar in debat gaan. Op die manier wordt verwacht dat de brugklasleerlingen het debatteren leuk zullen vinden en het in de toekomst vaker willen doen. Anders dan voorgaande jaren wordt deze debatdag georganiseerd voor de brugklasleerlingen van havo/vwo en van het vmbo. Er is voor deze opzet gekozen, omdat het voor elke leerling mogelijk moet zijn om hier aan deel te nemen. Van elke klas worden vier of vijf leerlingen uitgekozen om de klas te vertegenwoordigen. De teams strijden tegen elkaar voor de felbegeerde titel 'Best-debatterende brugklas van 2017-2018'. Uiteindelijk wordt er een vmbo-klas én een havo/vwo-klas tot winnaar gekozen.

Het Raayland College organiseert jaarlijks een debatdag voor de brugklasleerlingen. Het is goed om zo vroeg mogelijk te beginnen met debatteren, omdat dit de volgende (school)jaren toegepast kan worden bij verschillende vakken. Het is een nieuwe leermethode, die steeds vaker gebruikt wordt bij het lesgeven om zo meer variatie aan te brengen in het leerproces van de leerling. Het Raayland College vindt het belangrijk dat leerlingen leren in dialoog te gaan met elkaar. Ook voor talenten heeft het Raayland College een mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen. Mocht het debatteren bij de leerlingen goed in de smaak vallen, dan kunnen ze zich aansluiten bij de debatclub. Hier worden vervolgens verschillende aspecten verder behandeld en verdiepen de leerlingen zich er nog meer in.


Verkiezingsdebat FNV op tv

Venray | Lokaal FNV Limburg Noord houdt op woensdag 7 maart een verkiezingsdebat op sociale thema's in Venray.

De gemeente is verantwoordelijk voor steeds meer belangrijke taken zoals de jeugdzorg, ouderenzorg, ondersteuning van mensen bij het vinden van werk, de verstrekking van uitkeringen, de gemeente als opdrachtgever, in de bouw of het vervoer is het de gemeente die kaders stelt voor het werk en of er onder een cao wordt gewerkt. De deelnemende partijen wordt deze avond gevraagd kleur te bekennen. Hoe sociaal zijn hun keuzes op het gebied van werk, inkomen en zorg? Het debat wordt geleid door Henk van Rees. De inloop is vanaf 19.00 uur en het debat begint om 19.30 uur. De avond wordt gehouden in het gemeentehuis aan de Raadhuisstraat 1 in Venray en is toegankelijk voor leden en niet-leden van de FNV. FNV behartigt de belangen van meer dan een miljoen leden. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen organiseren ze zo'n zestig debatten door het hele land. Voor meer informatie zie: fnv.nl/kiessociaal. Op Peel en Maas TV is op maandag 12 maart om 20.00 uur een verslag van dit debat te zien.


Afscheid van Schuttersveld

Venray | Op donderdag 8 maart verhuizen de laatste acht cliënten van De Zorggroep vanuit woonzorgcentrum Het Schuttersveld naar hun zorgappartementen in gebouw De Mulder in de Venrayse wijk Veltum. Clíënten, familie, medewerkers en vrijwilligers draaien dan symbolisch de deuren van Het Schuttersveld op slot.

Het Schuttersveld is sinds 1969 in gebruik als bejaardentehuis, later verzorgingshuis genoemd, de plek waar mensen in die tijd naartoe gingen om hun oude dag door te brengen. Het gebouw telt 118 eenpersoons appartementen, 8 tweepersoons appartementen en een winkeltje voor de dagelijkse boodschappen. De Zorggroep en haar rechtsvoorgangers huurden het gebouw voor de 'huisvesting en verzorging van en dienstverlening aan bejaarden'. De sluiting van het verzorgingshuis heeft alles te maken met het gewijzigde overheidsbeleid sinds 2013. Ouderen die weinig zorg nodig hebben, moeten zo lang mogelijk thuis blijven wonen, waar ze eventueel thuiszorg krijgen. Alleen ouderen met een zware zorgvraag, die intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging nodig hebben, krijgen nog een indicatie voor 'beschut wonen' in een zorglocatie die daarvoor geschikt is. In Het Schuttersveld zijn die mogelijkheden er niet. In 2013 zijn daarom al 40 bewoners verhuisd naar de destijds nieuw opgeleverde wijk ParcVelt in Veltum. In gebouw De Mulder huurt De Zorggroep 40 zorgappartementen, bedoeld voor mensen met een chronische lichamelijke aandoening die ondersteuning nodig hebben om zelfstandig te kunnen blijven wonen. In de verhuisweek is er op dinsdag een gezellige middag voor bewoners en vrijwilligers, om samen te genieten en nog eens herinneringen op te halen met elkaar. Dat zullen dinsdagavond ook de vele medewerkers en oud-medewerkers van Het Schuttersveld doen. Er ligt bijna 50 jaar aan herinneringen, dus het zal een afscheid worden met een lach en een traan. Op de dag van de verhuizing is er een gezamenlijke warme maaltijd, waarna de bewoner die er het langst woont en de medewerker die er het langst werkt, samen de sleutel omdraaien. Na de verhuizing draagt De Zorggroep het gebouw over aan eigenaar Wonen Limburg. De woningstichting en gemeente Venray zijn bezig met een nieuwe invulling van het Schuttersveld.


Mona Keijzer bezoekt museum

Overloon | Mona Keijzer (CDA) bezoekt op maandag 5 maart het Oorlogsmuseum Overloon.

Keijzer, staatssecretaris van Economische zaken en Klimaat, doet dit op uitnodiging van de plaatselijke CDA-afdelingen in het Land van Cuijk. Ook Kamerlid Erik Ronnes uit Boxmeer is tijdens het bezoek aanwezig. In het oorlogsmuseum gaat Keijzer met lokale ondernemers in gesprek.

Thema's die ter sprake komen, zijn onder andere het aantrekken en opleiden van technische vakmensen, lokale klimaatprojecten en de maatschappelijk inzet van familiebedrijven.