Op 27 maart afscheid raad

VENRAY | Op dinsdag 27 maart wordt in een bijzondere vergadering afscheid genomen van de gemeenteraad. Minimaal vijf van de 27 raadsleden keren niet terug omdat ze niet meer verkiesbaar zijn. Daarnaast is een aantal politici lager op de lijst gezet. Vier jaar geleden onderging de raad een ware metamorfose met dertien nieuwe raadsleden.

Door Henk Willemssen

Op donderdag 29 maart is er wederom een speciale raadsvergadering. Ditmaal worden de 27 nieuwe raadsleden geïnstalleerd. Overigens zal de gemeenteraad dan nog niet in de juiste samenstelling aantreden. Zo staan de huidige CDA-wethouders Jan Loonen en Anne Thielen als nummers een en twee op de CDA-lijst. Zij worden zeer waarschijnlijk gekozen als raadslid. Beiden hebben het voornemen als wethouder terug te keren. Dat geldt tevens voor Martijn van der Putten die als tweede staat op de lijst van D66. De andere wethouder, Ike Busser, is lijstduwer van Samenwerking hij geeft daarmee aan geen raadszetel te ambiëren.

Het is op 29 maart – een week na de verkiezingen – nog ongewis hoe het nieuwe college eruit komt te zien. Eerst moeten de coalitiebesprekingen zijn afgerond. Het is gebruikelijk dat de grootste partij het initiatief neemt voor de gesprekken. Dat was tot nu toe telkens het CDA. Voor de eerste oriënterende gespreksronde worden alle fracties uitgenodigd. Daarna gaan alleen de partijen verder die samen het college willen gaan vormen. Vier jaar geleden duurde de coalitievorming vijf weken. Op 25 april 2014 presenteerden CDA, D66 en Samenwerking het coalitieprogramma. Uitgaande van dezelfde planning zullen omstreeks half mei de wethouders worden beëdigd. Dan zullen tevens enkele nieuwe raadsleden aantreden. Als bijvoorbeeld bij het CDA Jan Loonen en Anne Thielen weer in het college komen, dan wordt de fractie aangevuld met twee kandidaten die net buiten de boot vielen. In de tweede helft van mei is de gemeenteraad, evenals het college, voltallig in de nieuwe samenstelling.

Om lopende zaken toch te kunnen afhandelen zijn er alvast twee raadsvergaderingen gepland: op 17 april en 22 mei. De fractieleiders hebben afgesproken dat er dit jaar geen uitgebreid debat over de voorjaarsnota wordt gehouden. In plaats daarvan staan het coalitieakkoord en het collegeprogramma als discussiestuk op de agenda vlak voor het zomerreces.