Laatste debat voor raadsverkiezingen

VENRAY | Komende dinsdag is de laatste raadsvergadering voor de verkiezingen van 21 maart. Deze slotbijeenkomst staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken.

De agenda telt drie bespreekpunten. De verkoop van het schoolgebouw in Geijsteren voor 1 euro aan de stichting Wooncomplex Geijsteren is het laatste grote besluit die de gemeenteraad in de huidige samenstelling neemt. De stichting wil vijf seniorenappartementen realiseren in het leegstaande gebouw.

Daarna staat het verantwoordingsdebat op de agenda. De acht fractieleiders blikken terug op de afgelopen vier jaar. Ze gaan met elkaar in debat en na de pauze ook met het college. Het is niet de bedoeling, zo vlak voor de eindstreep, een verkiezingsdebat te houden of om elkaar af te rekenen. De opzet is dat alle partijen in de spiegel kijken met de vraag: wat is goed gegaan en wat kan beter?

Niet alleen het verantwoordingsdebat is nieuw in Venray. Ook is er voor het eerst een overdrachtsdocument dat dinsdag als allerlaatste agendapunt wordt besproken. Het bevat leerpunten uit de afgelopen periode met tips en adviezen voor de nieuwe gemeenteraad. Ook zijn er aanbevelingen voor de coalitievorming die direct na de verkiezingen van start gaat. Het stuk is samengesteld aan de hand van een enquête die is gehouden onder raads- en commissieleden, het college en ambtenaren. Een van de belangrijkste conclusies is dat de raadsvergaderingen in Venray te lang duren. Er kan op een efficiëntere manier worden vergaderd. Daar is vrijwel iedereen (college en raad) het over eens. Tevens vinden de raadsleden dat ze te weinig zichtbaar zijn, in tegenstelling tot de collegeleden die vaak in de schijnwerpers staan.