Kloeke boeken

Soms krijg je iets in handen wat veel zwaarder is dan je verwacht. Iemand overhandigde me deze week het boek 'Venray tussen Peel en Maas - de kerkdorpen' in een plastic tas. Ik viel bijna voorover. Kloek boek!

Hoe het brein werkt. Terwijl ik me ternauwernood staande wist te houden, moest ik direct denken aan 'The Encyclopedia of New York City'. Ook zo'n homp, die ik op woensdag 5 augustus 1998 kocht bij Strand ('18 miles of books') en vervolgens in een plastic tas de halve stad door zeulde. Gekkenwerk.

Ballonzuil en Empire State Building: het lijkt een zotte vergelijking, maar mank gaat hij niet. Beide boeken wegen zo'n drie kilo en bevatten ruim 600(!) illustraties (de enorme kleurenfoto's in de kerkdorpenbijbel steken de bescheiden zwart-wit illustraties in de grotestadsencyclopedie naar de kroon). Maar ze hebben nog iets belangrijkers gemeen.

Over de Twin Towers, die destijds nog fier overeind stonden, schrijft Kenneth T. Jackson dat ze de skyline van de stad transformeerden, 'vooral 's avonds als ze van binnenuit worden verlicht.' Over Merselo schrijft ene Huub Cremers: 'Laten we eerlijk wezen: staande op het hoogste punt van de gemeente Venray, de Weverslose Berg bij Merselo, ziet de Merselonaar de omringende wereld aan zijn voeten liggen en bekijkt de gebeurtenissen aldaar... Toch een wereldburger dus.'

Gelijkenis nummer twee: het schrijfplezier van de makers en de liefde voor hun stad/dorp spat van de pagina's, de vele pagina's.