Venray is op 17 juni het strijdtoneel van de eerste X-Triathlon in Noord-Limburg.
Venray is op 17 juni het strijdtoneel van de eerste X-Triathlon in Noord-Limburg. Foto: eigen foto organisatie

Primeur: X-Triathlon!

Venray | Een primeur in Venray: op zondag 17 juni houden Iedereen Kan Sporten en Mee de eerste X-Triathlon in Venray. De organisatie is in handen van beide organisaties. "Dit is uniek voor deze regio, heel bijzonder", kijkt Eric Brueren, sportconsulent van Iedereen Kan Sporten, vooruit.

Door Henk Lammen

De triatlon is een wedstrijd die bestaat uit drie sporten: zwemmen, fietsen en hardlopen. De X-Triathlon is een aangepaste triatlon waarbij rekening wordt gehouden met de beperkingen van de deelnemers. De X staat voor eXtra ondersteuning, eXtra zorg en eXtra aanpassing. Mensen met een dwarslaesie, een vorm van autisme, één arm of been of een verstandelijke beperking, blind of doof, of met niet-aangeboren hersenletsel of een andere beperking kunnen niet meedoen aan een reguliere triatlon. Meedoen aan de eerste X-Triathlon in Venray kan daarentegen iedereen. "De triatlon is een van de zwaarste takken van sporten om te beoefenen. We willen deze sport toegankelijk maken voor deze doelgroep, mensen met een beperking. Zelfs mensen met een meervoudige, complexe handicap kunnen met ondersteuning van buddy's meedoen. Venray ligt centraal en alle faciliteiten zijn aanwezig om het evenement tot een succes te maken", legt Brueren de keuze voor Venray en het doel van het nieuwe evenement uit. Er worden twee parcoursen uitgezet: een recreanten- en een wedstrijdparcours. De X-Triathlon start op zondag 17 juni in Laco Sportcentrum in Venray. De finish is op de atletiekbaan op Sportpark De Wieën. Het recreantenparcours gaat van start tussen 13.00 uur en 14.30 uur. De deelnemers aan het wedstrijdparcours starten om 14.30 uur.

Om de triatlon onder de aandacht te brengen van het grote publiek gaat een kleine groep deelnemers op woensdag 7 maart een promotietocht houden door Noord-Limburg. Met als startpunt Gennep worden de gemeentehuizen van alle zeven deelnemende gemeenten aangedaan. Via Bergen, Venray, Horst aan de Maas, Venlo en Beesel eindigt de karavaan tot slot in Peel en Maas. Brueren: "Met de fiets bezoeken we vervolgens alle gemeenten en presenteren we aan de verantwoordelijke wethouder het evenement en het verzoek om de triatlon in hun gemeente te steunen. Verder is het uiteindelijke doel natuurlijk om de X-Triathlon onder de aandacht te brengen van potentiële deelnemers en om buddy's te werven die de triatleten kunnen ondersteunen."

Om het evenement te doen slagen en de deelnemers een onvergetelijke triatlon te laten beleven, is de organisatie nog op zoek naar buddy's of vrijwilligers. Zij dragen hun steentje bij om van de eerste editie een succes te maken. Bijvoorbeeld bij het opbouwen en afbreken van het parcours, maar ook tijdens de wedstrijd. Brueren: "Die mensen zijn onmisbaar. Uiteraard heb je deelnemers nodig, maar zonder de inzet en steun van vrijwilligers kunnen we het evenement niet rondkrijgen. Het slagen van deze X-Triathlon valt en staat bij die mensen." Belangstellenden kunnen een email sturen naar e.brueren@iedereenkansporten.nl. Voor meer informatie kunnen mensen ook bellen met Eric Brueren: telefoon 06-11528985. Meer informatie is ook te vinden op de website www.iedereenkansporten.nl/x-triathlon.