Bram Zeegers in actie tijdens het WK skeleton voor junioren.
Bram Zeegers in actie tijdens het WK skeleton voor junioren. Foto: eigen foto

Dromen over Spelen

Venray | Bram Zeegers zat afgelopen weekeinde schreeuwend voor de televisie toen het op de Olympische Spelen tijd was voor het onderdeel skeleton. Strak van de zenuwen moedigde de 19-jarige skeletonner uit Venray trainingsmaatje Kimberley Bos aan. "Ik ging helemaal uit mijn plaat. Ze heeft het echt ontzettend goed gedaan."

Door Willem Menting

De Olympische Spelen in Pyeongchang kwamen nog te vroeg voor Zeegers, maar tijdens de zomermaanden trok hij veel op met Bos, die knap achtste werd op de spelen. Met snelheden van 130 kilometer per uur raasde zij op haar slee naar beneden. "Ik heb haar nog succes gewenst, maar ik wist dat ze niet op haar telefoon zou kijken. Je moet op zulke momenten geconcentreerd blijven en bezig zijn met je sport. Ik heb haar nog niet gesproken, maar dat gaat ongetwijfeld nog gebeuren."

Als de Olympische Spelen over vier jaar in Peking worden gehouden, dan hoopt Zeegers samen met Bos af te reizen naar China. "De eisen zijn best pittig, maar ik heb er vertrouwen in. Op dit moment ben ik de beste Nederlander en dat blijft voorlopig ook zo denk ik. De komende jaren ga ik er alles aan doen om op de Olympische Spelen te komen. Als ik het financieel kan bolwerken dan gaat het zeker lukken."

Qua skeleton hoort Nederland bij de kleintjes. In tegenstelling tot toplanden als Duitsland, Canada en de Verenigde Staten krijgen de sporters niet betaald. Zo werkt Zeegers het hele jaar om zijn seizoen te bekostigen. "Ik moet alles zelf ophoesten: vliegtickets, hotelovernachtingen en materialen. Ik kijk tijdens internationale wedstrijden wel eens jaloers naar mijn buitenlandse concurrenten. Ik werk door het jaar heen om mijn sport te kunnen beoefenen. Dat hoeven zij niet." Met name het ontbreken van het juiste materiaal is een doorn in het oog van Zeegers. Waar buitenlandse concurrenten vaak tien sets ijzers hebben voor onder hun sleeën moet Zeegers het doen met één paar. "Die runners (ijzers, red) kosten zo'n 800 euro per paar. En op iedere baan heb je eigenlijk andere ijzers nodig. Als het een harde baan is, dan heb je scherpere ijzers nodig en die heb ik dus niet. Het draait in onze sport niet alleen om talent. Het gaat ook om het materiaal. Daarom zoek ik nu ook sponsoren om mij te ondersteunen. Je bent het liefste de hele tijd met je sport bezig. Dat kan nu niet."

Dat het materiaal ontzettend belangrijk is, werd onlangs in Zwitserland nogmaals benadrukt op het WK voor junioren. Zeegers eindigde toen op plek 23. "Het sleeën ging eigenlijk best goed, maar de condities waren in mijn nadeel. Mijn ijzers waren niet goed genoeg voor deze baan. Daar moeten we mee omgaan, maar het is wel lastig." Het winterseizoen zit er voor Zeegers al op. Tijdens de zomermaanden gaat hij zijn start verbeteren en ook gaat hij het krachthonk in. In Nederland kan hij zijn starts oefenen in Harderwijk en in Arnhem op Sportcentrum Papendal. "Mijn winterseizoen begint dan rond eind oktober weer en daar heb ik nu alweer ontzettend veel zin in." Het seizoen van Zeegers bestaat dit jaar waarschijnlijk uit het sleeën van intercontinentale wedstrijden in Noord-Amerika en Europa. Ook hoopt hij zich te plaatsen voor het WK in Vancouver (Canada) en het WK voor junioren in Innsbruck (Oostenrijk). "Samen met Bos hoop ik op het WK. Dat is nu het eerste doel, maar het grootste doel blijft voor mij de Olympische Spelen van 2022 in Peking."