Beeld De Ruuper gaat verhuizen

LEUNEN | Het kunstwerk van De Ruuper in Leunen gaat verhuizen van het dorpsplein naar de voortuin van mfc De Baank aan de Albionstraat.

Het beeld is vervaardigd door de Venrayse beeldhouwer Piet Hermans en staat sinds juni 1998 aan de rand van het dorpsplein. In 2000 en 2006 werd het kunstwerk door vandalisme zwaar beschadigd.

De dorpsraad denkt dat het beeld een mooiere en veiligere plek krijgt tussen de struikjes en achter de omheining van De Baank. Vanwege de herinrichting van het dorpsplein kan het beeld niet op de huidige plek blijven staan. Even is overwogen De Ruuper (dorpsomroeper) een plek te geven in de beeldentuin van Gussen Wie aan de achterzijde van de kerk.

Tijdens het landelijke actieweekeinde NLdoet, op 9 en 10 maart, wordt het beeld verplaatst. Dan wordt tevens het plein voor verenigingsgebouw De Schakel (voormalige kleuterschool) opgeruimd. Het pleintje krijgt voor 1 april een nieuwe inrichting als een natuurlijke speelplek.


Celstraf voor asielzoeker

Den Bosch/Overloon | Een 26-jarige man moet vijftien maanden de gevangenis in, omdat hij op 13 augustus vorig jaar een medebewoner van het asielzoekerscentrum in Overloon met een mes in het gezicht sneed. Volgens de rechtbank in Den Bosch is de asielzoeker schuldig aan het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

Het slachtoffer liep bij de aanval blijvend letsel op. Hij heeft een litteken van zo'n vijftien centimeter dat loopt van zijn lip tot aan zijn linkeroor. De rechters wezen de verdachte erop dat het slachtoffer voor de rest van zijn leven aan het voorval wordt herinnerd. De verdachte moet daarom ook een schadevergoeding van 5000 euro aan het slachtoffer betalen.

De straf was lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. Twee weken geleden werd er namelijk nog een celstraf geƫist van vier jaar voor een poging tot doodslag. Die eis nam de rechtbank dus niet over. Het bleef onduidelijk waarom de verdacht ruzie had gekregen met het slachtoffer. Beide mannen woonden in het azc. De aanvaller was al langere tijd op zoek naar een Europees land dat hem een vluchtelingenstatus wilde geven. Hij woonde eerder in Spanje en Duitsland. De verdachte trok al een paar dagen op met het slachtoffer, omdat deze net als hij Spaans sprak.