Het Castenrayse Kerkelijk Zangkoor in 1930 tijdens een uitstapje naar Valkenburg.
Het Castenrayse Kerkelijk Zangkoor in 1930 tijdens een uitstapje naar Valkenburg. Foto: Venrays Verleden 8

Venrays Verleden deel 8

Venray | 'Hij die zijn geschiedenis niet kent, is gedoemd deze te herhalen'.

Deze spreuk van de Chinese wijsgeer Confucius vormt de kern van het voorwoord dat Wil Weijers schreef in Venrays Verleden 8. Wil Weijers is sinds enkele maanden voorzitter van het bestuur van het Historisch Platform Venray (HPV), de uitgever van de boekenreeks met artikelen uit de rijke Venrayse geschiedenis. Het HPV is de koepelorganisatie van 47 cultuurhistorische verenigingen en stichtingen in de gemeente Venray. Binnen het totaal van deze organisaties bevindt zich een enorme kennis van het Venrayse Verleden en door middel van de boekenreeks streeft het HPV er naar om zoveel mogelijk details uit dat verleden vast te leggen en uit te dragen.

Het eerste deel van Venrays Verleden verscheen in 2003, min of meer als opvolger van de drie boekjes 'Venray van Vroeger' die Hub Schols schreef met als subtitel 'Oude foto's met hun verhaal'. 'Venray van vroeger' was de naam van een rubriek die in 1975 startte in het vroegere weekblad E-3 Journaal. Voorlichtingsambtenaar Gerard Schütte plaatste een oude Venrayse foto uit het gemeentearchief in het weekblad en voorzag deze van de nodige informatie. Hij werd daarbij met regelmaat geholpen door archiefambtenaar Wim Willemsen en Venraynaar Hub Schols. Deze laatste nam in 1976 het werk geleidelijk over, totdat hij in 1980 om gezondheidsredenen genoopt was te stoppen. Veldeke Venray maakte in samenwerking met de redactie van het E-3 Journaal een selectie van 159 foto's met even zovele korte artikelen en deze werden in drie boekjes gebundeld.

De artikelen in Venrays Verleden zijn wat uitgebreider. De boekjes van circa 200 pagina's bevatten meestal tussen de vijftien en twintig artikelen die zich richten op aspecten van de plaatselijke en regionale geschiedenis, de volkscultuur of het cultureel erfgoed. De boekjes van Venrays Verleden kenmerken zich door hun grote verscheidenheid aan onderwerpen. Ook in deel acht, dat op maandag 26 februari gepresenteerd wordt tijdens de HPV-jaarvergadering in ontmoetingscentrum De Kemphaan in Venray, is dat niet anders.

Traditioneel bestaat het eerste hoofdstuk uit een overzicht van de activiteiten van de Archeologische Werkgroep Venray en geeft het laatste hoofdstuk een samenvatting van de werkzaamheden binnen het HPV en het door het platform geïnitieerde RooyNet.

Venrays Verleden 8 omvat zeventien hoofdstukken met heel bijzondere onderwerpen, zoals over middeleeuws Wanssum en de bijzondere band met de cisterciënzerabdij Kamp; oude wegwijzers in Venray; de wegen en karsporen die vanuit Venray richting de Peel gingen; de genealogie met specifiek het geslacht Volle(n)berg(h); de glazeniersfamilie Nicolas en haar werk in Oostrum; het monument De Ballonzuil; de geschiedenis van het begraven in Venray; honderd jaar Kerkelijk Zangkoor in Castenray; de vroegere bakhuisjes in de gemeente Venray; museum De Peelstreek in Ysselsteyn; het kloostermonument bij de Grote Kerk in Venray. Ook oude beroepen worden beschreven in hoofdstukken over schoenmaker Martin Lucassen en koperslager Arnold Weijers. En zoals in vrijwel elk deel van Venrays Verleden komt eveneens de Tweede Wereldoorlog aan bod. Dit keer met jeugd- en oorlogsherinneringen, maar ook met een bij de meesten totaal onbekend schietincident in de Hazenhutse/Venrayse Peel. Daar werd in 1940 een aantal Duitse officieren dodelijk getroffen bij een schietdemonstratie met een Feldhaubitze 18, waarbij een 15 cm Panzerkopf brisantgranaat in de tent met officieren insloeg.

Alle artikelen zijn rijkelijk voorzien van prachtige foto's en worden afgewisseld met gedichten en aquarellen van Giel Kusters.
Na de presentatie van Venrays Verleden 8, waarvan het eerste exemplaar in ontvangst wordt genomen door burgemeester Hans Gilissen, is het boek te koop voor 15 euro in onder meer de Venrayse boekwinkels en via het HPV en RooyNet.