In Ysselsteyn werd maandag de eerste pop geplaatst.
In Ysselsteyn werd maandag de eerste pop geplaatst. Foto: Henk Lammen

Aanleg glasvezel ligt op schema

VENRAY | De aanleg van het glasvezelnetwerk in Ysselsteyn ligt op schema. Tussen 15 april en 3 juni worden alle huishoudens op het netwerk aangesloten. Ysselsteyn is het eerste dorp in de gemeente Venray dat over glasvezel van GlaswebVenray beschikt.

Na een lange aanloop kon het bedrijf Spitters op 11 december eindelijk van start gaan in Ysselsteyn. Voor 15 april gaan al een paar woningen proefdraaien om het signaal te testen. Daarna worden de huizen in fases aangesloten. Ysselsteyners die zich nog niet hebben aangemeld, kunnen dit nog tot 15 mei doen voor een gereduceerd tarief van 250 euro. Daarna kost een aansluiting 750 euro. De laatste klanten worden eind juni of begin juli op het netwerk aangesloten.

Afgelopen maandag zijn de netwerkverdeelstations (pop's) geplaatst aan de Agrobaan in Ysselsteyn en aan de Pastoor Vercoulenstraat in Merselo. Het cluster Merselo-Vredepeel wordt de tweede graafklus voor Spitters. Begin april gaat in beide dorpen de schop de grond in.

Vervolgens zijn Leunen, Veulen en Heide aan de beurt. De deadline voor aanmelding is 31 maart. Op maandag 12 maart houdt Spitters een informatieavond in mfc De Baank in Leunen. In de drie dorpen worden in maart verschillende inloopbijeenkomsten gehouden. Op paaszaterdag 31 maart is De Baank in Leunen van 10.00 tot 16.00 uur de slotdag van de campagne. De campagne voor Oirlo en Castenray sluit op 31 mei.

Wanssum en Oostrum hebben het vereiste percentage nog niet gehaald. Daardoor kan er nog geen vergunning worden aangevraagd. Het glaswebteam van Wanssum gaat in april actief campagne voeren. Op 4 april is er een informatiebijeenkomst in gemeenschapshuis De Zandhoek. De peildatum voor Wanssum ligt op 1 mei.

In Oostrum wordt op 22 mei een informatiebijeenkomst gehouden in gemeenschapshuis D'n Oesterham. In Oostrum bestaat het glaswebteam uit drie ondernemers en drie leden van de dorpsraad.

Ze richten zich vooral op de ondernemers en de bedrijventerreinen. "We hebben er alle vertrouwen in dat zowel Wanssum als Oostrum tijdig het percentage haalt", zegt projectleider Anita Emonts van GlaswebVenray. "Maar we moeten nog wel met z'n allen even flink de schouders eronder zetten."

GlaswebVenray richt zich met haar campagne telkens op een cluster. "Door ons te focussen op één gebied worden de beste resultaten behaald. Dat blijkt wel in Ysselsteyn en Merselo-Vredepeel", aldus Emonts. "Het is niet praktisch om alle dorpen en wijken tegelijkertijd te voeden met informatie en campagne."


Computerstoring treft huisartsen

Venray | Huisartsen en patiënten in de regio Noord-Limburg hebben vanaf dinsdagmiddag last van een ernstige computerstoring.

"We werken er met man en macht aan om de storing te verhelpen", vertelt manager Carla van Velden van coöperatie Cohesie. In de nacht van dinsdag op woensdag is getracht om de verstoring te verhelpen, maar die poging mislukte. "Ik durf niet te zeggen wanneer de problemen voorbij zijn. We hopen zo snel mogelijk."

De storing treft alle huisartsenpraktijken en huisartsenposten in Noord-Limburg. Artsen kunnen door de storing in hun computer werken, kunnen geen lab-uitslagen opvragen en geen medische dossiers van patiënten inzien. "Huisartsen kunnen door deze problemen moeilijk hun werk doen."
De huisartsenpost in Venray en de spoedeisende hulp in Venlo leken dinsdagavond gewoon bereikbaar, maar om 00.00 uur ging het alsnog mis. "Volgens onze collega's is het een rustige nacht geweest en is er niemand in paniek binnen komen rennen."

Acht huisartsen die ook via Cohesie hun telefonie afnemen waren lange tijd telefonisch onbereikbaar. Het ging om Van Weeghel en De Brink in Sevenum, vanNoord en Groenveld in Venlo, De Wildenberg in Ysselsteyn en de huisartsenpraktijken van America, Meerlo en Kronenberg. "De telefoonstoring was woensdagochtend rond 11.30 uur weer verholpen." Van Velden adviseert hun patiënten op de website van de praktijk te kijken voor meer informatie. Bij het ter perse gaan van deze krant was de computerstoring bij Cohesie nog niet verholpen. Via de website www.cohesie.org worden patiënten op de hoogte gehouden.