Een van de weinige benauwde momenten die zich afspeelden voor het doel van Venray-keeper Sam Stiphout.
Een van de weinige benauwde momenten die zich afspeelden voor het doel van Venray-keeper Sam Stiphout. Foto: Rikus ten Brücke

Eclatante zege Venray

Venray-Wilhelmina'08 4-0 (2-0).

Doelpunten: 17. Dimitris Touratzidis 1-0; 34. Dimitris Touratzidis 2-0; 70. Jarno Peeters 3-0; 88. Dimitris Touratzidis 4-0. Scheidsrechter: Bos (Gulpen). Toeschouwers: 200. Gele kaart: Bas Rijkers (Wilhelmina'08).

SV Venray: Stiphout; Egelmeers, Willemse, Van Dijck en Koenen; Wismans, Brinkman, Peeters en Litjens; Vievermans) en Touratzidis.

Door Henk Willemssen

VENRAY | Venray deed uitstekende zaken in de eerste klasse D door de royale 4-0 thuiswinst op concurrent Wilhelmina'08. De rood-witten kwamen tegen de nieuwkomer uit Weert geen moment in de problemen. Door de zege maakte het opgeleefde Venray het sprongetje naar de middenmoot.

In vergelijking met vorige thuiswedstrijd tegen Venlosche Boys had trainer Stef Sijbers zijn elftal op twee plaatsen gewijzigd. Doelman Dirk van Enckevort was op skivakantie waardoor Sam Stiphout terugkeerde onder de lat. In de voorhoede verscheen Bram Vievermans weer in de basis, ten koste van Wesley Deenen.

Venray is tijdens de winterstop overgeschakeld op het meer defensieve 4-4-2 systeem. Centraal op het middenveld vormden Stijn Brinkman en Jarno Peeters weer een sterk blok. De rood-witten trokken zich vanaf de aftrap terug op de eigen helft en lieten de bal aan de tegenstander. Tot aan de middellijn konden de bezoekers uit Weert aardig rondspelen. Zodra de Venrayse helft werd betreden, kreeg Wilhelmina'08 het ineens een stuk lastiger. "Wilhelmina miste het voetballende vermogen om iets met de bal te doen", zag ook Stef Sijbers. "De tegenstander heeft ons nauwelijks in de problemen gebracht. Sam heeft als keeper misschien drie keer een wat lastige bal gehad. Dat was het."

Hetzelfde scenario als in de laatste twee jaar lijkt zich te voltrekken. Ook toen verkeerde Venray tijdens in de winterpauze in de problemen. In de tweede competitiehelft werden, na de nodige ingrepen, voldoende punten gepakt om de bedreigde zone te ontstijgen. "Zeven punten uit drie wedstrijden en geen enkel tegendoelpunt is natuurlijk een goede score", zei Sijbers. "De spelers hadden het er vooraf over om wat meer aanvallend te spelen. Maar ik ga het systeem niet omgooien als het elftal zo draait. De organisatie staat gewoon goed. Er was geen reden iets te veranderen", verklaarde Sijbers die, net als tegen Bekkerveld, geen enkele keer wisselde. "Dat is niet prettig voor de vier wisselspelers die zo lang hebben warm gelopen. Maar ook dat hoort bij prestatief voetbal."

Na ruim een kwartier lanceerde de balvaste linkshalf Dani Litjens de snelle Bram Vievermans die ogenschijnlijk buitenspel stond. De vlag bleef omlaag. Vievermans stormde op het doel af en tikte de bal breed naar Dimitris Touratzidis: 1-0. Nu ging de vlag van de Weerter grensrechter wel omhoog, maar de meegelopen arbiter Bos wees resoluut naar het midden.

Wilhelmina'08 wist geen raad met de Venrayse spelwijze. Keer op keer braken de Venraynaren gevaarlijk door. Jarno Peeters gaf een diepe bal op Touratzidis die van net buiten de zestien de verre hoek vond: 2-0.

Na de pauze lieten de bezoekers even een offensiefje zien, maar al snel kreeg Venray het duel weer stevig in de greep. De kansen ontstonden welhaast vanzelf. Jordy Wismans, die op rechts veel ruimte kreeg, drong naar voren. Touratzidis liet in de spits de voorzet lopen waarna Jarno Peeters kon afronden: 3-0. Het machteloze Wilhelmina'08 was knock-out. De goed leidende arbiter Bos trok de enige gele kaart voor de Weerter verdediger Bas Rijkers die Rick Egelmeers vloerde. In de slotfase liepen de rood-witten nog verder uit. Jordy Wismans zette van achteruit Bram Vievermans aan het werk. De jonge aanvaller buitte zijn snelheid goed uit en vond Dimitris Touratzidis die zijn derde treffer binnenschoot: 4-0. Een mooie opsteker voor de Griekse spits die sinds 29 oktober droog stond. Venray klom naar de achtste plaats. Zondag wacht het uitduel tegen hekkensluiter Hoensbroek. "Ook dan blijven we op dezelfde manier spelen", verzekerde Sijbers.