Venray 100 keer doelwit van inbraak

Venray | In de gemeente Venray zijn in 2017 precies 100 inbraakpogingen gedaan. In totaal sloegen de daders 73 keer succesvol toe. Dit blijkt uit onderzoek van Smart Alarmsysteem, waarbij nationale politiecijfers werden geanalyseerd.

Over heel 2017 zijn er in Limburg in totaal 2671 succesvolle inbraken geweest. Uit de politiecijfers blijkt verder dat er in Sittard-Geleen bijna twee keer zoveel kans is op een inbraak ten opzichte van andere gemeenten in Limburg. Er zijn in de gehele provincie in 2017 3860 pogingen tot inbraak gedaan. Inbrekers waren in 69,2 procent van deze pogingen succesvol. In 1189 gevallen is het de inbrekers dus niet gelukt en bleef het bij een inbraakpoging.

In buurgemeente Horst aan de Maas waren er afgelopen jaar in totaal 94 inbraakpogingen. De inbrekers waren in die gemeente 63 keer succesvol. In Bergen, de andere Limburgse buurman van de gemeente Venray, waren vorig jaar 'slechts' 20 inbraakpogingen. 15 keer waren de criminelen succesvol.

De meeste inbraken werden dus gepleegd in de gemeente Sittard-Geleen. Inbrekers waren hier in 380 van de 582 pogingen succesvol. Andere gemeenten waar veel inbraken werden gepleegd zijn Maastricht (309), Heerlen (257) en Venlo (254). Venray staat tiende op de lijst als het gaat om het aantal inbraakpogingen. In de gemeente Eijsden-Margraten zijn de inbrekers het meest succesvol met hun pogingen tot inbraak. In 80,8 procent van alle gevallen slaagden de inbrekers erin om in te breken. Ook in Landgraaf (80,2 procent) en Weert (79,9 procent) weten inbrekers duidelijk hoe ze ergens binnen moeten komen.

In Sittard-Geleen werden de meeste inbraken per inwoner gepleegd. De kans dat er in deze gemeente wordt ingebroken is bijna twee keer zo groot (1,9) ten opzichte van het Limburgs gemiddeld. Inbrekers kunnen na een inbraak in Sittard via verschillende wegen vluchten naar zowel Duitsland als Belgiƫ. Dit zou mogelijk de verklaring kunnen zijn voor het grote aantal inbraakpogingen in deze regio. Dat het helemaal niet altijd lukt, laat het slagingspercentage zien van alle pogingen in deze gemeente. Het slagingspercentage is relatief laag, namelijk 65,3 procent.

De minste inbraken worden gepleegd in de gemeente Beesel. Deze regio telde in 2017 'slechts' 17 inbraakpogingen. In totaal slaagden de inbrekers er 9 keer in om toe te slaan. Om de inbraakcijfers terug te dringen komen diverse gemeenten met plannen om de sociale controle tussen inwoners te stimuleren, bijvoorbeeld door buurtpreventie via Whatsapp. Deze maatregelen hebben zich bewezen als middel tegen het aantal woninginbraken.