'Vergaderingen duren te lang'

VENRAY | De raadsvergaderingen in Venray duren te lang. Dat vinden zowel de raadsleden als het college. B en W vinden zelfs unaniem dat de zeswekelijkse raadsbijeenkomsten te langdradig zijn. Ook burgemeester Hans Gilissen, voorzitter van de gemeenteraad, geeft dat in een enquête aan.

Het voltallige college (burgemeester en vier wethouders) en 78 procent van de raadsleden namen deel aan de enquête. De oplossing blijkt niet om vaker te gaan vergaderen. Het knelpunt zit in efficiency. Twee derde van de raadsleden vindt dat de vergaderingen niet efficiënt verlopen. Dat menen ook drie van de vijf collegeleden. In de bijna afgelopen periode zat een recordaantal van acht partijen in de raad. Zeker over belangrijke items wil iedere partij zijn eigen geluid laten horen. Dat verlengt sowieso al de spreektijd.

In de enquête wordt niet gevraagd naar suggesties om alles vlotter te laten verlopen. Wel kan een rapportcijfer worden gegeven over de sfeer tijdens de vergadering. Raadsleden beoordelen die met 6,8. Het college zit iets lager: 6,6.

Opvallend is dat de sfeer in de commissies beter wordt gewaardeerd. Raads- en commissieleden geven een 7,5 en het college 7,4. Dat komt wellicht doordat de commissievergadering meer informatief en minder politiek getint is. In de raad worden de besluiten genomen en gaat het debat er scherper aan toe.

De informatie vanuit het college naar de raad kan doelgerichter, opener en duidelijker. Er moet meer openheid komen over het doel, de voor- en nadelen, knelpunten en risico's, menen de raadsleden. Ook het taalgebruik is niet altijd helder en duidelijk.

Het merendeel van de raad vindt dan de communicatie naar de inwoners onder de maat is. De raadsleden zijn te weinig zichtbaar, dit in tegenstelling tot collegeleden die juist wel veel gepromoot worden via de gemeente. Die gebruikt naast de wekelijkse gemeentepagina ook sociale media als Twitter en Facebook.