Vredesgraffiti

Ysselsteyn | In het JOC in Ysselsteyn is tot en met vrijdag 2 maart een tentoonstelling te zien over vredesgraffiti met de titel Street Art For Peace.

Waar conflict en onderdrukking zijn, daar is ook graffiti. Wanneer stemmen gedwongen moeten zwijgen, is graffiti een boodschap die gezien wordt. Voor sommige artiesten is street art de laatste mogelijkheid voor vreedzame weerstand en mobilisatie.

Samen met de Nederlandse vredesorganisatie PAX brachten artiesten van Amsterdam Street Art op 10 november 2016 hun creativiteit en ideeën naar het beursplein. Voor maatschappijkritische artiesten als Banksy en Laser 3.14 staat de boodschap centraal, niet roem of bekendheid. Bono, Barack Obama en de Paus zijn allemaal fans. In het centrum van de stad maakten zij Street Art for Peace.

PAX staat voor vrede. Samen met mensen in conflictgebieden en betrokken burgers wereldwijd werkt PAX aan een menswaardige en vreedzame samenleving, overal in de wereld. Iedereen die in vrede gelooft kan iets voor vrede doen: van kleine tot grote activiteiten. Vrede heeft creativiteit nodig. En mensen die zich durven uitspreken.

Zowel schoolklassen als individuele bezoekers zijn van harte welkom op deze tentoonstelling. Schoolklassen worden een dagdeel begeleid met werkbladen en mogen daarna hun eigen kunstwerk maken. Voor of na de tentoonstelling wordt voor de schoolklassen een rondleiding gegeven over de Duitse militaire begraafplaats. Schoolgroepen kunnen zich aanmelden bij JOC Ysselsteyn aan de Timmermansweg 75 in Ysselsteyn via telefoon (0478)541916 of www.joc-ysselsteyn.com.


Haegens mist Zapp-award

Venray | De Venrayse YouTuber Dylan Haegens heeft zaterdag in de categorie 'Beste YouTuber' naast een NPO Zapp Award gegrepen. De kijkers van het jeugdprogramma gaven de voorkeur aan StukTV. Ook Enzo Knol was in deze categorie genomineerd.

De uitreikingen van de awards vonden plaats vanuit de Vorstin in Hilversum. Naast deze categorie werden er door de kinderzender ook nog prijzen weggegeven aan het 'Beste Programma', de 'Beste Presentator' en de 'Beste Artiest'. Via de website van Zapp kon iedereen eenmalig stemmen op zijn of haar favoriet. De uitreiking van de Zapp Awards werd live uitgezonden op NPO Zapp.

De Zapp Awards zijn dé jaarlijkse publieksprijzen voor beste programma's, presentatoren, YouTubers en artiesten van het afgelopen jaar, bepaald door kinderen.