'Einddebat geen politieke afrekening'

Venray | Als slotstuk van deze raadsperiode staat de allerlaatste raadsvergadering op dinsdag 6 maart in het teken van het verantwoordingsdebat. Het is de eerste keer dat in Venray een einddebat tussen raad en college wordt gehouden.

Het is een initiatief van PP2-fractieleider Carla Brugman. Ze deed het voorstel tijdens de laatste begrotingsbehandeling. "Een gezonde zelfreflectie kan nooit kwaad", stelde Brugman. "Laten we samen de balans opmaken. En bovenal wat heeft de burger van Venray gemerkt van onze inzet in de afgelopen vier jaar?"

Twee weken voor de verkiezingsdag van 21 maart ligt het gevaar op de loer dat de partijen het college willen 'afrekenen' en dat de kans wordt aangegrepen voor het houden van een verkiezingsdebat. De raadsleden hebben te horen gekregen dat dit absoluut niet de bedoeling is. Ook mag het niet uitdraaien op een begrotingsdebat. In de aankondiging wordt de gemeenteraad voorgehouden vooral 'positief en constructief' te zijn en zich op de inhoud te richten. Daarbij hoort ook een reflectie op het eigen functioneren. Elke fractieleider krijgt in de eerste ronde vijf minuten om ongestoord zijn woordje te doen. Discussies en interrupties zijn niet toegestaan. Als alle acht partijen aan de beurt zijn geweest is er wel ruimte voor debat. Na de pauze mengt ook het college zich in de discussie. Als afronding worden conclusies getrokken.


Kipster in super

Oirlo | Eierproducent Kipster heeft alle broertjes van de legkippen grootgebracht. Het vlees wordt bij supermarktketen Lidl verkocht als Hollandse Haanburger. Sinds maandag zijn de burgers verkrijgbaar.

Dat de haantjes uit de eierindustrie op deze schaal verkrijgbaar zijn in de supermarkt is een doorbraak. Er heerst namelijk een strikte scheiding tussen legpluimvee en vleeskippen. Het grootbrengen van de haantjes is een initiatief van Kipster en Lidl Nederland. Ruud Zanders van Kipster: "Ik breng al jaren op kleine schaal zogenaamde leghaantjes groot voor de horeca. Dat we het nu met Kipster in samenwerking met Lidl op grote schaal doen, is een belangrijke stap voorwaarts.

Waar eieren zijn is ook vlees, en dat vlees kun je maar beter een goede bestemming geven." Anne Hilhorst van WakkerDier is er ook blij mee: "We hopen dat de consument de haanburgers omarmt. Want daarmee wordt het vergassen van mannelijke kuikentjes verleden tijd." Het Kipster-ei is alleen te koop bij Lidl. Kipster en Lidl kijken samen naar het verduurzamen van de hele keten. Onderdeel hiervan zijn de broertjes van de leghennen. Kipster is in de categorie Food & Agri ook genomineerd voor de Rabo Duurzame Innovatieprijs. Op woensdag 21 maart worden de winnaars bekendgemaakt in het theater Orpheus in Apeldoorn.