Vijf raadsleden niet verkiesbaar

VENRAY | Bij de vorige verkiezingen in maart 2014 onderging de Venrayse gemeenteraad een ware metamorfose. Liefst dertien nieuwe raadsleden traden aan, bijna de helft van de 27 zetels. Dit jaar lijkt de wisseling van de wacht minder groot.

Zeker is dat vijf raadsleden niet terugkeren omdat ze niet meer op de kieslijst staan. Het zijn de CDA'ers Kamelya Ertürk en Arie Vullings, Ingeborg de Barbanson (VVD), Esther Hoppenreijs (D66) en Wim Schellen die in oktober 2017 uit de SP-fractie stapte. Van vijf andere raadsleden is het hoogst onzeker of ze blijven.

Ton Teeuwen (CDA), Bram Dirkx (VVD) en Emiel Beerkens (D66) zijn lijstduwer en geven daarmee aan niet echt in de race te zijn voor een zetel.

Voor de nieuwe partij Venray Lokaal was het, na de samenvoeging van inVENtief en PP2, dringen geblazen in de top van de lijst. Richard de la Roy (nu PP2) staat dertiende en zal het met voorkeurstemmen moeten zien te rooien. Hetzelfde geldt voor de nummer elf Ahmet Kocyigit (nu inVENtief). De ex-PvdA'er is in verleden wel vaker vanuit een 'kansloze' positie gekozen omdat hij over een grote achterban beschikt. In 2014 werd Kocyigit als negende met 293 voorkeurstemmen gekozen. Vier jaar eerder was hij door de PvdA op de elfde plek gezet, maar opnieuw wist hij - met 284 stemmen - een raadszetel te bemachtigen.


Vergunning voor huisvesting Polen

VENRAY | Vincent van Gogh heeft van de gemeente Venray een omgevingsvergunning gekregen voor de huisvesting van 83 Poolse flexwerkers op Servaashof.

De vergunning is verstrekt voor vijf jaar, tot februari 2023. De ggz-instelling gaat negen leegstaande groepswoningen aan de Stationsweg en D'n Herk verhuren aan E&A uitzendbureau. Het gaat om shortstay.

De Poolse medewerkers zullen er gemiddeld vier maanden verblijven. Daarna keren ze tijdelijk terug naar Polen, om later opnieuw een aantal maanden in Nederland te gaan werken. Uit de aanvraag blijkt dat de Polen niet of nauwelijks integreren. 'Ze zijn hier om geld te verdienen om in hun thuisland een huis te kunnen bouwen.'

De aanvraag voldoet aan alle eisen. Er zijn 24 uur per dag en zeven dagen per week twee beheerders aanwezig als aanspreekpunt voor arbeidsmigranten en omwonenden.


Pastoor Te Plate weg uit Oirlo

Oirlo | Pastoor Harrie te Plate (84) is vanwege gezondheidsredenen vertrokken uit Oirlo. Hij is vorige week donderdag verhuisd naar zorgcentrum Aqua Viva in Nijmegen.

Te Plate is herstellende van een zware longontsteking. Op een later moment wil hij nog persoonlijk afscheid nemen van zijn parochianen. Hij is 31 jaar pastoor geweest van Oirlo.

Harrie te Plate werd op 5 april 1933 geboren in Groenlo. Hij ging in Amsterdam een jaar naar de school voor late roepingen en studeerde daarna in Duiven bij de patersmissionarissen van de Oblaten van Maria.

Op 19 september 1970 werd hij tot priester gewijd en op 1 oktober van dat jaar volgde zijn benoeming tot kapelaan van de Heilige Geestparochie in Deurne. Op 1 juli 1979 werd hij pastoor van de St. Jozefparochie in Asten.

In januari 1987 werd hij benoemd tot pastoor van de Heilige Gertrudiskerk in Oirlo. In 2010 vierde hij er zijn veertigjarig priesterschap. Een jaar later werd een straat in uitbreidingsplan Kerkhoek in Oirlo naar hem vernoemd.

In overleg met deken Smeets bekijkt het kerkbestuur hoe de kerkelijke diensten de komende weken worden ingevuld. De dienst van komende zondag om 11.00 uur wordt voorgegaan door diaken Sonnemans.