Aanpak kermis moet zakelijker

VENRAY | De gemeente kan het beste de organisatie van Venrayse kermis in eigen hand houden. In plaats van uitbesteding aan een exploitant. Maar er valt nog veel te verbeteren, blijkt uit een extern onderzoek. De aanpak moet veel zakelijker. Terwijl kermisexploitanten en horeca forse winsten opstrijken, legt de gemeente er geld op toe.

Venray heeft in de eerste week van augustus van oudsher een topkermis. Exploitanten staan te dringen om naar Venray te komen en voor de horeca is de zesdaagse een goudmijn. Beide partijen zijn, evenals de bezoekers, dik tevreden. Ook al zijn er altijd verbeterpunten. Horecaterrassen en attracties zitten elkaar nogal eens in het vaarwater omdat iedere meter grond wordt bevochten.

Ondanks de topomzetten profiteert de gemeente Venray er financieel niet van. Integendeel. Er moet zelfs geld bij. De kosten van Venrayse kermis bedroegen vorig jaar 191.550 euro. Dit bedrag ligt nog een stuk hoger omdat niet alle uren van ambtenaren zijn meegeteld. Aan de inkomstenkant stond 186.100 euro. Het grootste deel (153.000 euro) is staangeld. Aan energielasten betaalde de gemeente bijvoorbeeld 35.000 euro. Hiervan werd slechts 23.000 euro verhaald.

De twee onderzoekbureaus Stoutgroep en Toponderzoek adviseren een scherper inzicht te krijgen in de kosten en opbrengsten. Medewerkers moeten de gewerkte kermisuren beter registreren. Een goed overzicht en goede sturing ontbreken momenteel. Medewerkers tonen wel een grote betrokkenheid en passie. De selectie van de attracties verloopt ook niet transparant. De communicatie tussen alle betrokken partijen kan beter. Kortom de bedrijfsvoering moet flink worden aangescherpt.