Twee keer stemmen op 21 maart

VENRAY | Ruim 34.000 kiesgerechtigde Venraynaren van achttien jaar en ouder ontvangen binnenkort twee stempassen. Naast de verkiezingen voor de gemeenteraad vindt er op woensdag 21 maart tevens een referendum plaats.

Het referendum gaat over de zogeheten sleepwet. Deze nieuwe wet zorgt ervoor dat de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten AIVD (algemeen) en MIVD (militair) extra bevoegdheden krijgen. Het doel is terreuraanslagen en cyberaanvallen te voorkomen en de veiligheid van Nederlandse militairen op missie te verhogen. Omdat beide diensten straks een brede stroom van telecommunicatie mogen aftappen, kan de privacy van burgers in het geding komen.

De diensten 'vangen' ook gegevens over personen die niet kwaadwillend zijn. Het lijkt op een sleepnet, vandaar de naam sleepwet. De twee diensten mogen alleen gegevens verzamelen met een bepaald doel. Ze moeten de bijvangst van niet-relevante gegevens zo snel mogelijk vernietigen. Voor het gebruik van de verruimde wet is eerst toestemming nodig van de minister en een onafhankelijke toetsingscommissie.