Het gezin Hoedemaekers samen aan het werk aan de achterkant van de winkel.
Het gezin Hoedemaekers samen aan het werk aan de achterkant van de winkel. Oude foto

Hoedemaekers Venray

Venray | Peter Antonius Maria (Piet) Hoedemaekers werd geboren op 26 februari 1870 in Venray.

Hij trouwde op 23 augustus 1902 met Maria Anna Gertrudis Hubertina Sillekens uit Buggenum. Piet en Maria kregen zes kinderen. Piet was bakker van beroep en exploiteerde daarnaast een café aan Henseniusplein 6. In februari 1928 begon zijn dochter Maria op 24-jarige leeftijd drogisterij De Vijzel. Zoon Martin, geboren in 1906, trouwde met de in 1907 in Nijmegen geboren Josephine Hendrina Francisca Nass. Zij kregen vier kinderen. Hij nam het gehele bedrijf van zijn ouders over en startte er in april 1932 een fotozaak. De drogisterij bleef. Zijn slogan werd: "Foto's onthouden, wat mensen vergeten!" Zoon Sjef die in 1938 werd geboren, trouwde op 7 januari 1964 met Willemien van Stratum. Ze gingen op Langstraat 29 wonen. Sjef trad in de voetsporen van zijn vader en hij nam het bedrijf in 1956 over. Zijn echtgenote Willemien exploiteerde de drogisterij. Sjef en Willemien kregen drie kinderen. Hun dochter Saskia was al sinds 1990 werkzaam in het bedrijf en toen Sjef in april 1990 met pensioen ging, nam ze het roer over. Haar opa Martin overleed op 19 april 1979 en zijn echtgenote op 9 april 1993. Martin zijn motto 'Foto's onthouden, wat mensen vergeten!' hanteert ze nog steeds.
De oude foto van vandaag is genomen aan de achterkant van de winkel aan het Henseniusplein. De hele familie is bezig met het schoonmaken van de appels en aardappelen en de bonen van buurvrouw Nel. De appels en de aardappelen waren voor het gezin van Martin Hoedemaekers. V.l.n.r.: onbekend; Truus van Teefelen, woonde op de hoek Langstraat/Kennedystraat; Sjef Hoedemaekers; de oma van Sjef, Maria Hoedemaekers-Sillekens; Hetty Hoedemaekers (zusje van Sjef); Nel Hoedemaekers, een zus van Martin Hoedemaekers. Nel was ook de buurvrouw, ze woonde in de Leeuwstraat.


Foto: Gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar staan tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook zijn daarop oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray in te zien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray