Meeste keuze in Wanssum

VENRAY | Van de 154 kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart komen er vijftig uit de dertien kerkdorpen, 102 uit Venray en twee van buiten de gemeente. Ieder dorp is vertegenwoordigd op de kieslijsten. Wanssum spant de kroon met acht verkiesbare bewoners.

Door Henk Willemssen

Het CDA is van oudsher sterk geworteld in het buitengebied. Uit elf van de dertien dorpen hebben de christendemocraten iemand op de kieslijst staan. Alleen Smakt en vreemd genoeg Wanssum ontbreken. Het is het CDA niet gelukt een vervanger te vinden voor Arie Vullings die na acht jaar stopt en weer lid wordt van de Wanssumse dorpsraad.

De acht kandidaten uit Wanssum zijn verdeeld over SP (drie), Venray Lokaal (twee), PvdA (een), Samenwerking (een) en VVD (een). Oostrum staat op de tweede plek met zeven kandidaten gevolgd door Leunen, Merselo, Veulen en Ysselsteyn met ieder vijf. Blitterswijck telt er vier, Heide en Oirlo ieder drie en Smakt twee.

De kiezers uit de dorpen Castenray, Geijsteren en Vredepeel hebben slechts de keuze uit één dorpsgenoot. Die zijn alle drie te vinden bij het CDA. Martijn Direks (Castenray), Jac Derikx (Geijsteren) en Theo Kooter (Vredepeel) hebben dus geen enkele concurrentie in hun woonplaats.

Ook de nieuwe partij Venray Lokaal – een samenvoeging van PP2 en inVENtief – heeft een goede spreiding over de gehele gemeente. Tien van de dertien dorpen zijn vertegenwoordigd op de kieslijst. De VVD is de enige partij met een meerderheid in de dorpen. Van de twaalf kandidaten komen er vijf uit Venray en zeven zijn dorpsbewoner. Bij het CDA ligt de verhouding precies gelijk (vijftien-vijftien). D66 telt de minste dorpelingen: twee van de achttien kandidaten. Ook de PvdA scoort mager met twee van de twaalf.

Qua inwoneraantal, twee derde woont in Venray en een derde in de dorpen, vormen de kieslijsten een goede afspiegeling. Dat ligt anders bij de verhouding man-vrouw. Van de 154 kandidaten is de verdeling: 103 mannen en 51 vrouwen. De PvdA is de enige partij waarbij de vrouwen in de meerderheid zijn (58 procent). Daarna telt de SP (40 procent) de meeste vrouwen, gevolgd door Venray Lokaal (37 procent), Samenwerking (34 procent) en CDA (33 procent). De meest scheve verhouding is bij D66 en VVD met ieder slechts 17 procent vrouwen op de lijst. Carla Brugman (Venray Lokaal) is ook de enige vrouwelijke lijsttrekker.