De kinderen zijn enorm trots op hun certificaat.
De kinderen zijn enorm trots op hun certificaat. Foto: Henk Lammen

"Het is een uitlaatklep"

Geijsteren | Ze waren zo trots als een pauw, de leerlingen van Onderwijsgroep Buitengewoon in Geijsteren. Met de toekenning van een heus certificaat sloten zij een dansclinic van drie lessen succesvol af.

Door Henk Lammen

De afsluiting van het project gebeurde tijdens de laatste gymles in Geijsteren, want na de carnavalsvakantie verhuizen de kinderen naar Venray. De dansclinic was een initiatief van Stichting Special Heroes in samenwerking met Iedereen Kan Sporten Noord-Limburg. Die instantie is een steunpunt voor aangepast sporten in de regio. Een regionaal project voor mensen met een beperking. "Wij zijn een landelijke organisatie die samen met Iedereen kan Sporten sportclinics, sportsimuleringsactiviteiten en evenementen organiseert om kinderen in deze regio kennis te laten maken met de diverse sporten. Met als uiteindelijke doel dat zij doorstromen naar een sportvereniging. Dat zij in hun vrije tijd aan sport gaan doen", legt Mandy Briels, regionaal projectleider van Stichting Special Heroes het waarom van de samenwerking met Iedereen kan Sporten uit.

In totaal ruim 35 kinderen verdeeld over vier groepen namen deel aan de dansclinic, verzorgd door Myrna van Rens van Danshuis Venray. "Ze hebben een serie van drie danslessen gehad. Ik ben met hen thematisch aan de slag gegaan. Het thema feest met het carnaval voor de deur stond centraal. Samen hebben we naar een stukje verdieping gezocht, herkenbaarheid ook zodat het voor de kinderen leuk blijft. Met af en toe een nieuw danspasje of een andere beweging, zodat het ook een uitdaging blijft. We hebben ons samen ingeleefd in het thema feest. Dat we op een feestje zijn en dat de vloer enorm plakt. Hoe beweeg je dan naar de overkant toe, zodat de voeten van de vloer komen. Of de frikandellenrol, onder vlaggetjes door rollen. En ze hebben een dans geleerd die we op deze laatste dag hebben laten zien."

"Voor deze kinderen is het een belangrijke uitlaatklep."

Onderwijsgroep Buitengewoon is de overkoepelende organisatie van zeven scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs. Geijsteren verzorgt speciaal onderwijs aan kinderen die zeer moeilijk lerend of zeer moeilijk opvoedbaar zijn (kinderen met omgangsproblemen genoemd) en aan kinderen met lichamelijke en meervoudige beperkingen. De school geeft les aan ongeveer 55 leerlingen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar.

Briels onderstreept het belang dat juist ook deze kinderen sporten. "Ja, enorm belangrijk. Voor iedereen is bewegen natuurlijk heel goed, maar voor deze kinderen kan het een heel belangrijke uitlaatklep zijn. Iets dat structureel terugkomt. Op school nemen ze al deel aan sportactiviteiten, maar daarnaast is het goed dat zij ook buitenshuis, in verenigingsverband, sporten. Daar zetten wij ons voor in. Het is wel moeilijker om deze kinderen aan het sporten te krijgen. Niet alle verenigingen hebben de kennis ook in huis hoe zij met de kinderen uit deze doelgroep om moeten gaan. Ook die kennis proberen we te vergroten, zodat uiteindelijk ook het sportaanbod groter wordt. Binnen onze organisatie is een beweegmakelaar actief die alle partijen bij elkaar kan brengen."