PVV

De boeiendste bijdrage aan deze Rooyse carnaval kwam van de PVV, de Partij vur Venroj. Hun elfpuntenprogramma zit slim in elkaar: programmapunt 3 ('Ge ziet lid of donor tenzij ge ow afmeldt!') is een hyperactuele verwijzing naar de discussie over orgaandonoren. Het PVV-programma zet me ook aan het denken: 'Alle kiender goan noar het Raayland College' is een standpunt waar ik eigenlijk maar weinig tegenin kan brengen. En de PVV maakt me aan het lachen: 'Wij regelen dat Björn en Mieke eindeluk het LVK winnen!'

Het opmerkelijkst is programmapunt 2: 'ROOY alliën vur de Piëlhazen!! (Gen volluk uut Horst!)' Het eerste deel lees ik als een verwijzing naar het standpunt van de echte PVV over niet-witte mensen; de toevoeging tussen haakjes relativeert dat standpunt onmiddellijk, maakt het zelfs een beetje belachelijk. De ironie (niet letterlijk zeggen wat je bedoelt) druipt ervan af. Van ironie is bekend dat het nogal eens tot misverstanden leidt, en ook aan de echte PVV-stemmer is het niet besteed. Die is het ernst.

Carnaval is voorbij. Mooie uitdaging voor Venray en de Venrayse politiek: de redenen waarom mensen PVV stemmen zeer serieus nemen, en wellicht meer dialoog op gang brengen tussen wit en niet-wit? De PVV doet aan de gemeenteraadsverkiezingen in Venray volgende maand nog niet mee, maar over vier jaar kan het zover zijn. Dan is het ernst.