Prins Roy van De Karklingels op de winnende prinsenwagen in Venray.
Prins Roy van De Karklingels op de winnende prinsenwagen in Venray. Foto: Henk Lammen

Karklingels winnen Piëlhaascup!

Venray | De prinsenwagen van De Karklingels uit Oostrum is maandag uitgeroepen tot mooiste in de grote optocht in Venray. De Oostrumse vastelaovesvereniging met aan het hoofd prins Roy mocht opnieuw de wisselbeker in ontvangst nemen.

Door Evelien van der Zwaan

De weergoden waren prins Roel van De Piƫlhaas en alle deelnemers aan de optocht goed gezind. Samen met zijn adjudanten Leon en Jules trok Roel op een bijzonder fraaie prinsenwagen dit jaar als eerste in de optocht door de straten van Venray.

Onder een heerlijk voorjaarszonnetje, het bleef in tegenstelling tot een dag eerder ook droog, trok een bonte stoet voorbij. Eenlingen, duo's, kleine en grote groepen, prinsen- en praalwagens, het was een bonte verzameling van deelnemers. Het publiek genoot met volle teugen. Datzelfde gold ook voor de deelnemers, onder wie Anne-Christine Liebrand en haar man Sies. "Wat was het een heerlijke optocht met vele leuke reacties vanuit het publiek", vertelt Sies Liebrand.

Ook dit jaar was er weer veel aandacht voor actuele items, maar zeker ook voor lokale gebeurtenissen. Legoblokjes kwamen tot leven en sprookjes werden werkelijkheid. "Wij liepen dit jaar mee als 'mepnieuws'. Hiermee willen wij duidelijk maken dat er in de media en kranten vaak veel gelogen wordt. Wij hebben de 'N' vervangen door een 'M', omdat kranten die opgerold zijn ook gebruikt kunnen worden om mee te meppen", legt Sies Liebrand uit.

Het echtpaar loopt al sinds 1981 mee. Ieder jaar weer met een nieuw thema. "Mijn eerste optocht die ik liep was in Gennep toen ik vijf jaar oud was. Tijdens ons huwelijk zijn wij er vier jaar tussenuit geweest omdat wij op Curacao zaten. Verder hebben wij alle jaren vol trots meegelopen."

Sies Liebrand vindt het wel jammer dat er af en toe grote gaten vielen tussen de groepen. Hij hoopt als vaste deelnemer ook dat zich in de toekomst nog meer Venraynaren aanmelden voor de optocht. "Zodat onze optocht fantastisch mooi wordt. Want als je de prinsenwagens niet meerekent, valt de optocht eigenlijk toch best wat tegen."

Verderop in deze editie van Peel en Maas staan nog veel meer foto's en ook de uitslag van de grote optocht in Venray. Op Peel en Maas TV was ook een verslag van de optocht te zien.

Die reportage terugkijken kan via het YouTube-kanaal van Peel en Maas TV.