Afbeelding
Foto:

Vroedvrouwen en vondelingen

Venray | De Geschied- en Oudheidkundige Kring Venray e.o. houdt in samenwerking met de Sectie Genealogie op maandag 26 februari vanaf 19.30 uur een lezing in de zaal van Odeon aan de Hoenderstraat 10-12 in Venray. De lezing wordt verzorgd door Hans van den Broek en heeft als titel Vroedvrouwen, vlekjes en vondelingen.

In Vroedvrouwen, vlekjes en vondelingen belicht de Deurnese dokter Hans van den Broek de 'vrouwelijke' zaken uit de geneeskunde van de afgelopen eeuwen. Hij gaat onderwerpen als de leeftijd waarop men trouwde en hoe men aan geboortebeperking deed of althans probeerde te doen, belichten. Hierbij krijgen de aanwezigen veel niet eerder gehoorde wetenswaardigheden over zwangerschap en bevalling te horen. En natuurlijk worden ook de kennis en de taken van de vroedvrouw belicht zoals het opsporen van vaders van onwettige kinderen. Daarnaast bezorgen de opvattingen over de hygiƫne bij kinderen misschien lichte rillingen; want wat te denken van het gebruik tot pakweg 1925 om kinderen zo stevig in te bakeren dat ze amper nog konden bewegen. Ze werden er wel mooi rustig van en het zou ook helpen tegen de Engelse ziekte. Het voorkwam echter niet de verregaande vervuiling die het met zich meebracht. Daarnaast passeren de omgang met aandoeningen als borstkanker, baarmoederziektes en geslachtsziektes de revue. Ruime aandacht is er tot slot voor de zich vaak in het geniep afspelende zaken als prostitutie, abortus, kindermoord en het te vondeling leggen van ongewenste kinderen. Hoewel dat verschijnsel getalsmatig in de grote steden vaker voorkwam is het ook in de toenmalige plattelandsregio wel degelijk aanwezig geweest.

Spreker Hans van den Broek (1949, ''s-Hertogenbosch) was van 1980-2015 als arts-radioloog werkzaam in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond. Hij is al bijna dertig jaar bezig met de geschiedenis der geneeskunde en heeft daarover al vele lezingen over gegeven. Hij heeft diverse artikelen gepubliceerd in medisch specialistische en heemkundige tijdschriften. Hij schetst hierin een totaalbeeld van de geneeskunde zoals onze voorouders die aan den lijve hebben meegemaakt. De vele interessante en leuke bevindingen uit zijn onderzoek heeft hij in 21010 vastgelegd in het boek Koorts en Honger. Vervolgens heeft hij 2500 beschrijvingen verzameld van Nederlandstalige wonderen uit de vele bedevaartsoorden (periode 1330 tot 1780). Dat heeft in 2013 geleid tot het boek met de titel Wonderen in het zonlicht. Ook daarin kwamen vele nieuwe en boeiende inkijkjes in het verleden boven water. Zoals gebruikelijk is de avond ook voor belangstellende niet-leden toegankelijk, zij dienen een bijdrage van drie euro in de collectepot te doen.