Talent presenteerde zich ook dit jaar tijdens de jaarlijkse show van het Raayland College.
Talent presenteerde zich ook dit jaar tijdens de jaarlijkse show van het Raayland College. Foto: Henk Lammen

"Dit blijft ieder jaar een uniek evenement"

Venray | Tijdens vier voorstellingen presenteerden leerlingen van het Raayland College vorige week hun talenten in Schouwburg Venray. De reeks opvoeringen was opnieuw een succes. Toch zijn er ook zorgen over het voortbestaan van deze jarenlange traditie. "Het wordt steeds moeilijker om de leerlingen enthousiast te maken om mee te doen."

Door Henk Lammen

In de pauze van de voorstelling voor basisschoolleerlingen op dinsdagmorgen neemt Serge Koenen even de tijd voor een interview. Na een haperend begin met een geluidsprobleem verloopt de voorstelling gesmeerd. Koenen, al jarenlang een van de organisatoren, geniet telkens weer van de talenten die het podium delen. "Ja, het is iedere keer opnieuw mooi om te zien hoeveel talent er op deze school zit. Dans, theater, muziek, sport, alle facetten zijn te zien. Het leukste is dat alle leerlingen alles zelf voorbereiden en er mee bezig zijn. Op het podium, maar ook achter de schermen. Van het opbouwen van het decor tot het regelen van het beeld en geluid. Het is prachtig om te zien dat dit allemaal lukt. Van een chaos in het begin verandert alles uiteindelijk in een mooie structuur. Dat vergt een lange voorbereiding, met goede en duidelijke draaiboeken. En uiteraard de inzet van de artiesten. Ook zij dienen zich vaak maandenlang voor te bereiden om een goede act op het podium neer te zetten."

Toch zijn er ook zorgen voor de organisatie van de Traay Out. Er is een kleine terugloop in het aantal aanmeldingen voor de show. Koenen: "Dat heeft waarschijnlijk te maken met de drukte van alledag. De leerlingen zijn met enorm veel dingen tegelijk bezig. Toch is het voor hen ook een stukje ontdekking. Een vwo6-leerling die dit jaar voor de eerste keer meedeed, was enorm enthousiast. 'Ik had veel eerder mee moeten doen', was haar reactie. Ze had spijt nooit eerder mee te hebben gedaan, maar ze vindt het nu enorm leuk om mee te doen." Serge Koenen ziet een tendens dat soortgelijke shows van andere middelbare scholen langzaam aan het uitsterven zijn. Tot zijn spijt. "Bij het Spektakel in Horst is de stekker eruit getrokken omdat er te weinig aanmeldingen waren. Ook in Venlo en Eindhoven zijn er minder schoolevenementen die gericht zijn op cultuur. Dat geeft aan dat er een verarming is op het gebied van cultuur, maar ook kunstonderwijs. Wij onderscheiden ons hier in Venray nog steeds. Dat willen we graag zo houden door bijvoorbeeld samenwerkingen met verenigingen. Ook binnen de school moeten we ons realiseren hoe uniek dit evenement is." De Traay Out blijft een prachtig platform voor talent om zich aan een groter publiek te presenteren. Koenen hoopt dan ook dat de jaarlijkse traditie tot in lengte van jaren blijft voortbestaan. De teller gaat inmiddels richting de 25. "Dat hopen we wel. Het is belangrijk dat de school, ouders en leerlingen zich hier achter scharen." Foto: Henk Lammen.