'Xerox staat al jaren onder druk'

VENRAY | Door de overname van Xerox door het Japanse Fuji gaan wereldwijd 10.000 banen verloren bij het printerconcern. Dat is een vijfde deel van het personeelsbestand. De gevolgen voor de vestiging in Venray, waar circa 550 mensen werken, zijn onzeker.

Ruim een jaar geleden vond al een reorganisatie plaats waarbij de tonerfabriek werd gesloten. "De vestiging in Venray staat al jaren onder druk. De omvang van het bedrijf is al flink teruggebracht. Maar het grootste banenverlies lijkt in het Verre Oosten te zijn", antwoordde wethouder Jan Loonen (CDA) in de commissievergadering op vragen van Richard de la Roy (PP2).

"We hebben contact met Xerox over de ontwikkelingen die gaande zijn. We moeten ervoor zorgen dat we de werkgelegenheid hier behouden. Maar niets is zeker." Volgens Loonen bestaan de meeste banen bij Xerox uit logistieke functies, ruim drie honderd.

In november 1965 opende het Amerikaanse concern de nieuwe bedrijfsruimte aan de Maasheseweg met 200 personeelsleden. Het toenmalige Rank Xerox was binnen tien jaar de grootste werkgever van Venray met op het hoogtepunt meer dan 3.000 medewerkers. Begin jaren tachtig kwam de klad erin. In 1981 vielen ruim 400 ontslagen en in 1983 werd voor 550 werknemers werktijdverkorting aangevraagd. In maart 1986 was de opening van het European Logistic Centre en groeide de logistieke tak. De productieafdelingen werden begin deze eeuw afgestoten aan Flextronics. Er werkten toen bijna 1500 mensen. Flextronics verplaatste het werk later geleidelijk naar Maleisiƫ.

Onlangs werd bekend dat investeerder Segro een perceel van 7,3 hectare heeft gekocht op bedrijventerrein De Blakt. De nog onbekende logistieke gebruiker van het pand zou goed zijn voor 250 tot 300 banen. Loonen meldde dat de Venrayse werkgelegenheid niet te eenzijdig op logistiek is gericht. "De meeste banen zitten nog steeds bij de zorg en maakindustrie. Pas daarna komt de logistiek. De arbeidsmarkt in Venray is evenwichtig." Mogelijk vestigt zich binnenkort een nieuw bedrijf op De Hulst II. "Er lopen concrete zaken. Dit betreft een ander deel van de arbeidsmarkt", hield Loonen zich nog op de vlakte.


SP trapt zaterdag campagne voor verkiezingen af

VENRAY | Op zaterdag 17 februari opent de SP vanaf 11.00 uur de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart.

Bezoekers kunnen in en rond de tent op de Grote Markt in Venray langskomen voor het verkiezingsprogramma, de verkiezingskrant en een folder. Ook worden weer de traditionele schuursponsjes uitgedeeld. En er is voor iedereen een lekkere kop tomatensoep en een kopje koffie of thee.

Van 13.30 tot 15.00 uur is er een speciaal 'schimmelspreekuur' waarbij ook Frank Futselaar, Tweede Kamerlid van de SP, aanwezig is.

Uit reacties op het onderzoek dat de SP hield in Brukske is gebleken dat het vocht- en schimmelprobleem op meerdere plaatsen speelt in Venray. De SP wilt graag weten waar precies om te bekijken of ook in andere buurten, wijken en dorpen actie kan worden ondernomen samen met de bewoners.


Fietscrossbaan op jop Castenray?

CASTENRAY | Castenray zoekt een nieuwe invulling voor de jeugdontmoetingsplek aan de Horsterweg. Sinds de opheffing van de jeugdorganisatie KIC (Kleur in Castenray) wordt de ontmoetingsplaats niet meer gebruikt.

De dorpsraad heeft het plan er een fietscrossbaan aan te leggen. "Hoe het er nu bijligt, ziet het er niet uit", zei Ties Dinghs in de dorpsraadvergadering.

Het verwijderen en afvoeren van alle klinkers gaat ruim 800 euro kosten. Daarom wordt overwogen de tegels via het dorpsblad aan te bieden aan de inwoners. Het schuilhutje wordt nu nog vooral gebruikt door jeugdige rokers. De twee banken en de tafel kunnen wellicht elders in het dorp dienst gaan doen. De dorpsraad heeft in de begroting van dit jaar 1000 euro opgenomen voor de herinrichting. Het opgeheven KIC heeft het restantsaldo, circa 500 euro, overgeboekt naar de dorpsraad.


Welbers voert PK Boxmeer aan

Overloon | Han Welbers is de lijsttrekker van de progressieve samenwerkingspartij PK voor de gemeenteraadsverkiezingen in Boxmeer.

Han Welbers, geboren en getogen in Overloon, volgde halverwege de afgelopen raadsperiode Maarten Wiggers op als fractievoorzitter. Hij is vanaf 2014 gemeenteraadslid voor PK en voor die tijd jarenlang burgerraadslid.

Op 2 staat een nieuw gezicht: Thomas van der Meer. Hij is volgens zijn partij 'jong, enthousiast en betrokken'. Van der Meer wil zich met name inzetten om extra kansen te bieden voor de jongere in de gemeente Boxmeer. Nummer 3 op de lijst is Sjoerd van Lierop. Hij heeft als raadslid met name aandacht gevraagd voor een toekomstbestendig Boxmeer. Met name het Maasheggengebied heeft zijn warme belangstelling. Hij is werkzaam als docent op Metameer.

Plaats nummer 4 is gereserveerd voor Eric Smits. Smits is al jaren actief binnen PK en houdt zich met name bezig met de WMO en verkeersveiligheid. Op 5 staat Allies Ligtvoet. Ligtvoet heeft voor de ontwikkelingen binnen de gemeente Boxmeer en de gevolgen daarvan voor de leefomgeving van de inwoners. De volledige lijst staat net als het programma op www.pkboxmeer.nl.