Heeft Venray grip op zorgkosten?

VENRAY | Het sociaal domein is voor veel gemeenten een valkuil. D66 wil voorkomen dat Venray in de problemen komt met ineens grote tekorten.

Donderdag in de commissie Leven deed D66 een voorstel de rapportages te verbeteren. "We hebben onvoldoende inzicht in het zorggebruik en om welke bedragen het gaat. Ik denk ook dat de ambtenaren niet optimaal grip hebben", meende Esther Hoppenreijs (D66).

inVENtief en SP steunden het verzoek van D66. De meeste andere partijen waren huiverig voor heel gedetailleerde overzichten. "We moeten voorkomen dat we straks door de bomen het bos niet meer zien", zei Harry Terhaag (Samenwerking). "Het is een ingewikkelde materie. We willen knelpunten tijdig in beeld hebben. Maar het moet toch vooral op hoofdlijnen."

Het bezwaar van D66 is dat de huidige rapportages niet duidelijk genoeg zijn. Ook is het lastig om pieken en dalen te zien. "Hoe zit het bijvoorbeeld met de dagbesteding. Hoe veel geld geven we daaraan uit", vroeg Hoppenreijs zich af. "Ook willen we meer inzicht in klachten en bezwaren. Of in risicogroepen zoals bedreigde kinderen. Zodat we tijdig aan preventie kunnen doen."

Het schrikbeeld is het miljoenentekort in de gemeente Venlo. "We willen hier geen Venlose toestanden", zei Henk Bisschops (PvdA). "Maar we moeten niet te ver in details schieten." Trinus Dijkstra (VVD) wil ook graag een beter inzicht. "Want er zijn risico's. Maar het moet wel eenvoudig. Het is al zo'n complexe materie."

Wethouder Anne Thielen (CDA) bestreed dat er onvoldoende grip is. "Dat beeld wil ik rechtzetten. Ik zie maandelijks overzichten. Uitschieters vallen direct op. We houden alles nauwkeurig in de gaten."