13e verkiezingen voor Toon Millen

VENRAY | Toon Millen (81) van Samenwerking is niet alleen de oudste deelnemer aan de gemeenteraadsverkiezingen in Venray.

Millen, geboren in 1936, vestigt tevens een nieuw record op 21 maart. Hij neemt al voor de dertiende keer deel aan de Venrayse raadsverkiezingen.

Toon Millen maakte zijn debuut in 1970 toen Samenwerking, met lijsttrekker Grad Schols, de grootste partij in Venray was. De raadsverkiezingen werden toen nog gedomineerd door lokale lijsten. Landelijke partijen speelden slechts een rol in de marge. De PvdA kreeg toen één zetel en de VVD, de andere landelijke deelnemer, viel zelfs buiten de boot.

Ook na de komst van het CDA in 1982 bleef Toon Millen de lokale partij trouw. Alhoewel het overgrote deel van Samenwerking toen overstapte naar het CDA. Millen heeft nooit op een verkiesbare plaats gestaan. Ditmaal neemt hij de vijftiende plek in.


'Mantelzorger moet een hogere bijdrage krijgen'

VENRAY | inVENtief, PP2 en SP vinden de waardering van 65 euro voor mantelzorgers te laag. Ze pleiten ervoor het keuzemenu met waardebonnen voor 75 euro af te schaffen en de waardering te verdubbelen naar 130 euro.

Laura Puts (inVENtief) haalde donderdag in de commissie Leven aan dat in 2015, toen de waardering nog 130 euro was, 1135 mantelzorgers de uitkering kregen. Na de halvering van het bedrag is dit aantal gedaald naar 691 vorig jaar. "Een teleurstellend aantal", vond Puts. "Maar dit verbaast ons niet. We moeten terug naar een effectief en een eenvoudig systeem met een vrij te besteden bedrag." Harrie Francken (PP2): "De mantelzorgers worden ondergewaardeerd. 65 euro is te laag, het moet minstens 130 euro zijn." Joep Gielens (SP) wees evenals inVENtief op de rompslomp van de huidige methode. "Ambtenaren zijn er veel tijd mee bezig. Beter is een geldbedrag te geven dat naar vrije keuze besteed kan worden." Ingeborg de Barbanson (VVD) wees erop dat er een veel hoger budget nodig is als de uitkering wordt verhoogd. Ook omdat er veel meer aanvragers zullen zijn. Het CDA wil de huidige regeling voortzetten.

Van de 691 aanvragen koos het overgrote deel (574) voor de uitkering van 65 euro. De andere 117 mantelzorgers kozen voor een waardebon, waarbij de horeca- en winkelbon van 75 euro verreweg het meest populair was. Uit de evaluatie blijkt dat het merendeel (75 procent) tevreden is over de huidige regeling. Die blijft daarom intact. Er wordt alleen een combiwaardebon aan toegevoegd. De gemeente wil ook niet ieder jaar iets anders. Zo is de pas een jaar na de invoering in 2016 alweer afgeschaft. Wethouder Anne Thielen (CDA) meldde in de commissievergadering dat de werkwijze zo effectief mogelijk is. De waardebon (75 euro) is bewust hoger dan het geldbedrag van 65 euro. "Anders zou er vrijwel niemand van het keuzemenu gebruik maken", meende Thielen.


Vredepeel zoekt investeerder voor schoolgebouw

VREDEPEEL | De dorpsraad van Vredepeel wil graag vier woningen realiseren in het leegstaande schoolgebouw. Het dorp is op zoek naar investeerder die het plan wil realiseren.

Ruim zes jaar geleden sloot de dorpsschool zijn deuren. Het zoeken van een nieuwe bestemming blijkt lastig. Momenteel wordt het pand gebruikt voor antikraak. "De school leent zich goed voor vier levensloopbestendige woningen. Huur of koop en voor jong of oud", zegt dorpsraadvoorzitter Theo Kooter. Een combinatie met zorg, zoals in Castenray en Geijsteren, blijkt niet haalbaar. De gemeente heeft als eigenaar van het schoolgebouw contact gezocht met aannemer Rob Claassen die onder meer in Castenray en Heide woningen bouwde.

Basisschool Regina Pacis in Vredepeel werd in 1958 in gebruik genomen. Het pand is zestig jaar oud. Is sloop geen betere oplossing? "Nee, op dit moment is sloop geen optie", reageert Kooter. "Dan zitten we met een groot gat midden in het dorp. We zijn op zoek naar een partij of een bedrijf die hierin wil investeren. Het is een mooi karakteristiek pand om woningen van te maken."


Vredepeel: bouw mfc van start

VREDEPEEL | In januari is de bouw van een multifunctioneel centrum in het kerkgebouw van Vredepeel van start gegaan. Er waren wat aanloopperikelen door de storm van half januari en de recente vorstperiode, waardoor het storten van de fundering moest worden uitgesteld.

"In oktober wordt het gebouw opgeleverd", zegt Toon van Hoof van de werkgroep Vredepeel Nieuwe Balans. Over een paar weken zal burgemeester Hans Gilissen, als meest prominente inwoner van het Peeldorp, de eerste steen leggen. Het verouderde gemeenschapshuis De Kleine Loef kan straks worden afgestoten. Het pand werd gebouwd in 1962 en zal begin volgend jaar worden gesloopt. Dan kan Vredepeel ook werk maken van de inrichting van het nieuwe dorpsplein. Tijdens de jaarvergadering op 15 maart kunnen inwoners ideeën aandragen voor het dorpsplein.

In 2015 kreeg het multifunctioneel centrum groen licht van de gemeente met een bijdrage van ruim vier ton. De provincie Limburg droeg ruim drie ton bij om het totaalplaatje van 1,2 miljoen euro rond te krijgen. Het nieuwe mfc wordt ingepast in het kerkgebouw dat daardoor kleiner wordt.