Zeven partijen in de race

VENRAY | Zeven politieke partijen met 154 kandidaten dingen op woensdag 21 maart mee naar de 27 zetels die te vergeven zijn in de Venrayse gemeenteraad. Vrijdag om 16.00 uur, tijdens de openbare zitting van het centraal stembureau, bleek dat geen nieuwkomers zich hebben gemeld. Bij de vorige raadsverkiezingen in 2014 namen acht partijen deel. Met een recordaantal van 183 kandidaten.

Door Henk Willemssen

Terwijl vrijdagmiddag in hartje Venray het carnavalsfeest voorzichtig op gang kwam met de eerste flarden vastelaovesmuziek en enkele vroeg verklede vierders, opende burgemeester Hans Gilissen klokslag vier uur de bijeenkomst waarbij opvallend genoeg geen enkele politieke partij aanwezig was. "In alle gemeenten in Nederland houdt op dit moment het centraal stembureau een openbare zitting", zei Gilissen. Er hadden zich op de valreep geen nieuwkomers gemeld die een gooi willen doen naar een raadszetel. Even was er sprake van dat de Bond van Wetsovertreders zou deelnemen. "Dat hebben ze via L1 wel aangekondigd, maar het is niet gebeurd", aldus Gilissen die de lijstvolgorde bekendmaakte. De partij die de vorige keer de meeste stemmen kreeg komt op nummer een. En dat is in Venray sinds jaar en dag het CDA. De SP maakte een reuzensprong. De socialisten promoveerden van de vijfde naar de tweede plek. Lijst drie krijgt D66, dat in 2014 een sterke comeback maakte. Gevolgd door Samenwerking (lijst vier), VVD (lijst vijf) en PvdA (lijst zes).

De nieuwe partij Venray Lokaal, een fusie van inVENtief en PP2, moet achter in de rij aansluiten en krijgt lijst zeven. "Er zijn geen lijsten ongeldig verklaard en er zijn ook geen kandidaten van de kieslijsten geschrapt", meldde Gilissen. Het aantal deelnemende partijen is de laatste jaren vrij stabiel. Het record dateert van 1978 toen er liefst tien lijsten waren, vijf landelijk en vijf lokaal. In 2002 werd een dieptepunt bereikt met slechts vijf partijen.

Vier jaar later was het aantal bijna verdubbeld naar negen. 2006 was het debuutjaar van inVENtief en de SP en toen doken ineens de eendagsvliegen NVU en Voor Venray, de lijst van vader en zoon Kateman, op. De verkiezingen van 2010 werden vervroegd naar november 2009 vanwege de herindeling. De dorpen Blitterswijck, Geijsteren en Wanssum kwamen per 1 januari 2010 bij Venray. Het aantal partijen (zeven) en het aantal kandidaten (154) waren in 2009 precies hetzelfde als anno 2018.