Kim van Wees:
Kim van Wees: "Iedereen is toch wel een beetje verbaasd dat ik het voor elkaar heb gekregen." Foto: Rikus ten Brücke

Nog meer buitenspelen

Venray | Het speeltuintje gelegen aan de straten Sneeuwklokje, Silene en Sterremuur in de Venrayse wijk Landweert heeft een kleine facelift ondergaan. Een initiatief van buurtbewoonster Kim van Wees, die het heft in eigen hand nam. "Iedereen is toch wel een beetje verbaasd dat ik het voor elkaar heb gekregen."

Door Sven Poels

Eind 2016, toen Van Wees (40) nog in de commissie van het jaarlijkse pleinfeest zat, ontstond onder de leden het idee om iets aan de speeltuin te doen. Er was sprake van overlast en er werd nog niet maximaal van de toestellen en de jeu-de-boulesbaan gebruikgemaakt. Toen bleek dat de opknapbeurt prijzig was en de gemeente dit niet helemaal wilde financieren, ging Van Wees begin vorig jaar zelf op zoek naar sponsoren. "In samenspraak met Thieu Tielens van Wijkplatform Landweert ben ik gaan kijken naar de mogelijkheden. We besloten om bedrijven te mailen en bij de Plus een statiegeldflessenactie te organiseren, waarbij mensen geld aan ons project konden doneren."

De initiatieven wierpen hun vruchten af; binnen een paar maanden werd het streefbedrag bereikt. Grote 'spelers' als Jantje Beton, Wonen Limburg, Rabobank en de gemeente Venray zegden hun (financiële) steun toe en ook Wijkplatform Landweert, frituur de Weert, Voshaart makelaardij, buurtinitiatief Smile Landweert en bakkerij Van Gassel deden een duit in het zakje. Alles lag op schema en de toestellen werden besteld. Op 23 september vorig jaar, tijdens de jaarlijkse Burendag, zou de vernieuwde speeltuin klaar zou zijn voor de officiële ingebruikname. Althans, dat was de planning. "We kregen te maken met enkele tegenvallers. De ondergrond van de schommels bleek niet goed te zijn. Vanwege eventueel kattenpoep moest het zand vervangen worden door kunstgras of tegels, wat twee keer zo duur was en we van tevoren niet hadden ingecalculeerd. Toen moesten we weer meer geld hebben." Daar kwam nog eens bovenop dat het bedrijf dat de speeltoestellen zou leveren failliet werd verklaard. "De gemeente heeft toen alles op alles gezet en de toestellen toch nog gekregen. Eind vorig jaar werden ze geplaatst, maar toen was het helaas geen weer meer voor een opening." Inmiddels wordt er wel al gretig gebruikgemaakt van de nieuwe ballenvanger, houten wiebelloopbrug, dubbele schommel (mét kunstgras) en trioduikelrek. Van Wees: "Het ziet er heel leuk uit en de kinderen zijn superenthousiast. Ze speelden al veel buiten, maar nu nog meer. Ze zijn vooral blij dat er nu eindelijk schommels hangen." Ook de ouders en andere buurtbewoners zijn te spreken over het resultaat. "Namens het plein heb ik een groot bos bloemen ontvangen. Iedereen, inclusief ikzelf, is toch wel een beetje verbaasd dat ik het voor elkaar heb gekregen."

Op zaterdag 17 maart tussen 10.30 uur en 12.00 uur vindt de inluiding plaats. Bijna een half jaar later dan aanvankelijk was gepland, maar dat mag de pret niet drukken. "Wethouder Ike Busser verzorgt de opening en een aantal sponsoren zullen hierbij aanwezig zijn." Er is ranja en een schminkwagen voor de kinderen en koffie, thee en gebak voor de volwassenen. "Maar het belangrijkste is dat we gewoon even samen zijn."