Bijval en twijfels school Geijsteren

GEIJSTEREN | De komst van vijf seniorenappartementen in het schoolgebouw van Geijsteren kan ruimschoots rekenen op politieke steun. Toch klonken er vorige week woensdag in de commissievergadering ook veel twijfels. De gemeente verkoopt het gebouw voor 1 euro aan de stichting Wooncomplex Geijsteren.

Door Henk Willemssen

Daarnaast krijgt de stichting het perceel van 2.575 vierkante meter gratis in bruikleen. Met als tegenprestatie alleen het onderhoud.

Toon Kerkhoff (PP2) wees erop dat het pand getaxeerd is op 80.000 euro en de grond 200.000 euro waard is. De woz-waarde bedraagt zelfs 554.000 euro. "Er is geen openbare verkoop geweest. Hoeveel zou het op de vrije markt opbrengen", vroeg Kerkhoff zich af. Toch prees PP2 het initiatief. "Het is een mooie combinatie van wonen en zorg." De VVD toonde zich het meest kritisch. John Niessen hekelde het feit dat er geen enkel alternatief onderzocht is. "Dit is een gemiste kans. Deze locatie heeft veel meer potentie. Nu wordt een oud gebouw uit de jaren vijftig voor meer dan een half miljoen verspijkerd. Wellicht is het beter hier iets nieuws te bouwen. We zijn niet onder de indruk van dit plan. Het kan veel beter."

Cees de Vocht (inVENtief) vond wonen een goede bestemming. "Er is behoefte aan deze woonvorm voor ouderen." Ook D66 juichte het toe. "Een goed voorstel omdat ouderen in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen", zei Peter-Paul Tummers. Vanuit het CDA klonken eveneens positieve geluiden. "Het zijn betaalbare huurwoningen. Dit sluit aan op de behoeften van senioren in Geijsteren. Er is draagvlak voor", zei Martijn Direks. Henk Bisschops (PvdA) gaf het plan het voordeel van de twijfel. "Een goed plan, maar het kan maar net", vond de PvdA'er. Hij waarschuwde voor mogelijke precedentwerking nu de gemeente het gebouw en de grond vrijwel voor niets weggeeft. Samenwerking had geen bedenkingen. "We wensen dat het plan heel snel gerealiseerd kan worden", zei Martin Leenders.

De gemeente zit in de maag met vijf leegstaande scholen in de kleine dorpen Castenray, Geijsteren, Heide, Veulen en Vredepeel. Wethouder Jan Loonen (CDA) meldde dat het lastig is een goede invulling te vinden. "Er zijn veel pogingen gedaan, maar de belangstelling valt tegen. Dat geeft te denken. Wonen Limburg wil ook niet in deze dorpen investeren. Dit plan is een initiatief van onderuit en dat willen we omarmen. De gemeente wordt er niet slechter van, want de grond blijft in eigendom. We geven het een kans. De gemeente wil niet een sta-in-de-weg zijn. Een andere oplossing is denk ik hier ook niet mogelijk."