Castenray: plan zorgcentrum klaar

CASTENRAY | De dorpsraad van Castenray is vastberaden een zorgcentrum te realiseren in de leegstaande basisschool. Op 20 januari werd het compleet uitgewerkte plan met een financiƫle onderbouwing ingediend bij de gemeente.

Door Henk Willemssen

Het schoolgebouw, dat in augustus 2015 leeg kwam te staan vanwege de fusie met Oirlo, wordt verbouwd tot vijf woningen waarin ouderen zelfstandig kunnen wonen. Het plan vergt een investering van 533.000 euro. Het bedrag is inclusief de aankoop van de school die eigendom is van de gemeente. De vraagprijs van het schoolgebouw is 150.000 euro. Daarbij is nog geen rekening gehouden met bijkomende kosten voor het verwijderen van asbest onder het dak. Dorpsraadvoorzitter Bert Arts, kartrekker van het project, hoopt dat de asbestsanering voor rekening van de gemeente komt. Anders zou het financiƫle plaatje verstoord raken. Er wordt nu uitgegaan van een lening bij de bank van 390.000 euro voor dertig jaar. Met subsidies en zelfwerkzaamheid moet een kleine ton bij elkaar worden gebracht.

Vorige week woensdag in de dorpsraadvergadering presenteerde Arts het plan dat enthousiast werd ontvangen. "Het is een prachtige locatie om er iets moois van te maken. Met aan de achterzijde een grote tuin. Het zijn heel ruime huiskamers met een slaapkamer, keuken, douche, toilet met een eigen boiler en meterkast. Alles is rolstoelvriendelijk." Op het dak komen 56 zonnepanelen. Aan de buitenkant van het gebouw verandert verder vrijwel niets.

De thuiszorg gaat professionele zorg leveren. Er komt een apart kantoor en midden in het gebouw ligt de centrale ontmoetingsruimte. Ondanks de mislukte poging van twee jaar geleden, in het pand van Hendrix-Smits, is Arts optimistisch. "Ik heb er een goed gevoel bij dat dit gaat lukken. Ook al is Castenray een rood dorp, met een overschot aan bouwplannen. Het ligt nu bij de gemeente en het woord is aan de politiek."