Drie huurders in leegstaande school De Toverbal

VENRAY | Drie huurders maken momenteel gebruik van het leegstaande schoolgebouw van De Toverbal in de wijk noord-west in Venray.

Naast sportzorgcentrum JouTou, dat weg moest op het Sint Annaterrein, hebben ook een kledingkringloopwinkel en Go4it, een project voor kansarme jongeren, er onderdak gevonden. Dat meldde wethouder Martijn van der Putten (D66) donderdag in de commissie Leven op vragen van Joep Gielens (SP).

Afgelopen zomer hield De Toverbal op te bestaan. Omdat het gebouw nog altijd een onderwijsbestemming heeft is formeel schoolbestuur SPOV nog de eigenaar. Van der Putten zei dat de onderwijsbestemming voorlopig intact blijft omdat De Toverbal als uitwijklocatie in beeld is tijdens de realisatie van het Plan Veltum.

Tijdens de renovatie kunnen Coninxhof en De Keg uitwijken naar De Toverbal. Tot die tijd wordt het pand verhuurd als antikraak. Volgens Van der Putten betalen de gebruikers slechts een beperkte huur. "We willen het pand in een bewoonde staat houden. De resterende kosten worden verdeeld over de huurders." Er zijn nog geen concrete plannen voor de langere termijn. De schoollocatie, vlak bij de Noordsingel, werd eerder genoemd als mogelijk plek voor een supermarkt. Die ontbreekt in deze hoek van Venray.

Werkgroep voor inrichting Diepeling

CASTENRAY | Castenray wil een werkgroep oprichten voor natuurgebied De Diepeling. Over vier of vijf jaar stopt het bedrijf Teunesen uit Heijen met de winning van zand en grind.

Het doel is de grote waterplas, tussen Castenray en Tienray, een recreatieve bestemming te geven. Zoals de aanleg van wandelpaden en een uitkijktoren. Het plan was om al eerder met de inrichting te beginnen. Maar dan zou de waterplas deels afgesloten moeten worden met een omheining. Daarom wordt nu gewacht tot alle graafwerkzaamheden zijn afgerond. Overigens is Teunesen van plan aan de overkant van het spoor, op grondgebied van Tienray, nog verder te gaan met zand- en grindwinning. Grondeigenaren in het beoogde gebied zijn al benaderd.

Vredepeel: vrijwel alle huizen krijgen glasvezel

VREDEPEEL | Vredepeel scoort het hoogst van alle dorpen met aansluitingen op het glasvezelnetwerk. Met binnen de bebouwde kom 87 procent en daarbuiten 84 procent.

Dorpsraadvoorzitter Theo Kooter is de grote kartrekker van het glasvezelproject. In Vredepeel worden alle woningen, op drie huizen na, aangesloten. Sommige huisnummers blijken geen woning maar een elektriciteitskast, een mast of een schuur te zijn. Anders zou het aansluitingspercentage nog een stuk hoger liggen.

In buurdorp Merselo, dat wel al over internet via de kabel beschikt, heeft 48 procent van de inwoners binnen de dorpskern zich aangemeld en daarbuiten 69 procent. Op 19 februari wordt het verdeelstation (pop) voor de cluster Merselo-Vredepeel geplaatst. Na carnaval worden alle huizen bezocht voor een schouw, om te bekijken waar en hoe de glasvezelkabel gelegd moet worden. In het derde kwartaal van dit jaar zullen de woningen in Merselo en Vredepeel worden aangesloten.