Het Kemmerekoor Geijsteren viert zijn gouden jubileum met tal van activiteiten.
Het Kemmerekoor Geijsteren viert zijn gouden jubileum met tal van activiteiten. Persfoto

Kemmerekoor 50 jaar

Geijsteren | Kemmerekoor Geijsteren bestaat dit jaar een halve eeuw. Aanleiding voor Jos Gerritsen, secretaris van de jubileumcommissie, om te berichten over het verleden en heden van 'zijn' koor. "Kemmerekoor verbindt mensen met elkaar en is van grote betekenis voor de gemeenschap."

Door Sven Poels

"Vijftig jaar geleden werd het Pastoor Kemmerekoor Geijsteren opgericht, om precies te zijn op 31 oktober 1968", schrijft Jos Gerritsen. "Initiatiefnemer tot de oprichting was pastoor Kemmere van de Willibrordusparochie in Geijsteren. Intentie van de pastoor was om het culturele leven in Geijsteren te versterken en de bewoners van Geijsteren actief te laten participeren in een culturele activiteit. Van meet af aan was ook duidelijk dat het koor een gemengd koor moest zijn - geen kerkkoor -, dat een breed scala van overwegend licht klassieke muziek op haar repertoire zou nemen. Het Kemmerekoor kreeg de verenigingsvorm; de eerste repetitie vond plaats op 5 november 1968, het eerste openbare optreden vond plaats tijdens de Hoogmis van de Kerst op 26 december
1968."

In de wijde omgeving is er wellicht geen vereniging te vinden die beschikt over een zo bloemrijk vastgelegde historie als het Kemmerekoor, meent Gerritsen. "Het koor beschikt over vijftig prachtige jaarverslagen, die zowel de tijdgeest van de afgelopen halve eeuw goed weten te vangen alsook de geweldige samenhang en samenwerking in het koor met veel humor weten te beschrijven."

"Grote evenementen waren ondere andere de uitvoering van het zangspel 'Het Oude Lied' bij gelegenheid van het twintigjarig bestaan van het koor, de musical 'Grenzen' bij gelegenheid van het dertigjarig bestaan en het tweejaarlijkse evenement Kei Muzikaal dat muzikaal talent uit Geijsteren de kans bood zich aan het publiek te presenteren.

Het koor deed mee aan zangconcoursen, luisterde talrijke jubilea in het dorp op en verzorgt nog steeds jaarlijks de Hoogmis van Pasen en de Kerstnachtmis in de Willibrorduskerk te Geijsteren. Ook heeft het jaren meegedaan met de korenavonden en zitten er circa 2500 repetities op onder leiding van een groot aantal dirigenten."

Niet alleen muzikaal, maar ook maatschappelijk gezien is het Kemmerekoor niet meer weg te denken uit Geijsteren. "Werden er in 1972 nog asperges gestoken om de kas te spekken, nu levert het koor al vele jaren potgrond huis aan huis en worden de Geijsterse huishoudens in december voorzien van heerlijke volgens eigen recept zelf gebakken wafels. Sinds enige jaren draagt het koor er ook aan bij dat de wijnvoorraad in de Geijsterse huizen op niveau
blijft."

Het koor telt nu nog 42 leden, evenveel als het aantal leden in het oprichtingsjaar 1968. "Het staat nu alweer enkele jaren onder leiding van dirigent Geert Verhallen en weet muzikaal nog steeds goed te presteren. En nog altijd is er een breed en gevarieerd repertoire, passend bij alle belangrijke momenten. Het koor is er en zingt als mensen iets te vieren hebben, het koor is er en zingt om leed te verzachten; het koor verbindt de mensen met elkaar en is van grote betekenis voor de gemeenschap."

Jubileumprogramma

Om stil te staan bij het jubileum zullen er verspreid over het jaar verschillende activiteiten plaatsvinden. Het programma wordt geopend op 22 april in de Willibrorduskerk tijdens de hoogmis, om 10.00 uur. Aansluitend aan de mis is er een receptie in zaal De Kei in Geijsteren. Op 29 april luistert het koor de eucharistieviering in de Grote Kerk te Venray op met het zingen van de mis en op 23 juni wordt er een boottocht over de Maas gemaakt, waarbij korte muzikale optredens worden verzorgd in Wanssum, Blitterswijck, Arcen en uiteraard in Geijsteren. Op 15 en 16 september sluit het jubileumprogramma met de muzikale opluistering van een dinnershow in Hoeve de Bogaard te Geijsteren.