"Senioren in houdgreep"

Heide | Het wordt voor ouderen steeds moeilijker in hun eigen dorp te blijven wonen. Die noodkreet slaakte Jan Nelissen van de Dorpsraad Oirlo maandagavond tijdens het dorpsradenoverleg in Heide. Nelissen deed dit naar aanleiding van de presentatie van een woningmarktonderzoek in de gemeente Venray en de nieuwe prestatieafspraken tussen de gemeente, Wonen Limburg en de huurdersvereniging.

De Venrayse gemeenteraad stelde medio vorig jaar de woonvisie vast en legde daarmee het fundament voor nieuwe prestatieafspraken met Wonen Limburg en de huurdersvereniging. Levensloopbestendige woningen en duurzaamheid zijn de speerpunten in het beleid. Nelissen waarschuwde echter dat de woningmarkt snel verandert en flexibiliteit geboden is. De dorpsraad in Oirlo houdt iedere twee jaar in het eigen dorp een huis-aan-huisonderzoek naar de woningbehoeften.

Nelissen stelde dat uit een vergelijking tussen 2015 en 2017 blijkt dat er een flinke koerswijziging is. "De behoefte onder de mensen is in die relatief korte periode enorm veranderd. In 2015 was de vraag naar starters- en seniorenwoningen net zo groot. Twee jaar later hebben de meeste starters bijna allemaal een woning gekocht, al dan niet binnen het dorp. De vraag van de senioren is er nog steeds. Die zitten als het ware in een houdgreep. In hun eigen dorp zijn er nauwelijks kansen voor een levensloopbestendige woning."

Voor Nelissen weegt vooral ook het sociale aspect zwaar. Doordat senioren uit het dorp (noodgedwongen) verkassen naar Venray of Horst komt de leefbaarheid in Oirlo, maar ook de andere kleine kernen in de gemeente, verder onder druk te staan, stelt Nelissen. "We zien dat de kernen in de kleine dorpen bijna door de ondergrens heen zakken. Het verenigingsleven is nauwelijks in stand te houden. Wijken als Landweert en Brukske in Venray zijn dermate groot dat sportverenigingen als SV Venray zelfs een ledenstop dienen in te voeren. Sommige wijken zijn bijna niet meer beheersbaar, dat dreigt uit de hand te lopen. We zullen in het kader van die meerjarenafspraken rekening moeten houden met de leefbaarheid in de dorpen. Woningbouw is daarbij een middel om dit te ondersteunen. De kern van Venray heeft zich in de afgelopen jaren enorm goed ontwikkeld en staat goed op de kaart. Alleen met als gevolg dat er te weinig aandacht is geweest voor de kerkdorpen. We willen nadrukkelijk meegeven om te kijken wat de mogelijkheden zijn op de dorpen."