Bob (links) en Koen zijn klaar voor de roetsj.
Bob (links) en Koen zijn klaar voor de roetsj. Foto: Henk Lammen

"Het leek ons wel vet"

Venray | Koen Mijnster (27) en Bob van den Berg (24) presenteren op zaterdag 10 februari de Vastelaoves Roetsj, het officiële startschot voor de vastelaovend in Venray. "Het wordt één groot gekkenhuis."

Door Henk Lammen

Om alvast in de stemming te komen, de Roetsj van vorig jaar

Twee jaar geleden werden door de organisatie van het Iensjekke en de Vastelaoves Roetsj de hulptroepen ingeroepen toen Paul Rutten en Sjoerd van der Coelen, respectievelijk prins en adjudant van De Piëlhaas, 'noodgedwongen' moesten afzeggen. Koen Mijnster werd medepresentator van het Iensjekke, terwijl Bob van den Berg cocommentator werd bij de Roetsj. Als opvolgers van Paul Rutten en Leon Aarts, die vorig jaar voor de laatste keer op het podium stonden, wordt het tweetal niet in het diepe gegooid. Beiden hoefden niet lang na te denken om het jawoord te geven toen ze gevraagd werden om het stokje over te nemen. "Het leek ons wel vet", zegt Mijnster. "Twee jaar geleden heb ik genoten tijdens de presentatie van het Iensjekke. Een mooi, intiem feestje in een gezellige sfeer. Maar natuurlijk heeft ook het massale van de roetsj zijn charme. En betere voorgangers dan Paul en Leon kunnen we ons niet wensen. Het is een eer om voor zo'n groot evenement gevraagd te worden." De twee presentatoren gaan in hun eigen stijl de uitdaging aan. "We gaan ervan genieten en zien wel hoe het gaat. Het belangrijkste is dat de mensen meegenieten. Dat het een groot gekkenhuis wordt. Dan maakt het ook niet uit wie presenteert. In feite spelen wij ook geen grote rol. Zijn het verbindend element. De Roetsj en de artiesten moeten in de schijnwerper staan." Mijnster kreeg de vastelaovend met de paplepel ingegoten. Hij maakt deel uit van de Raad van Elf van De Piëlhaas en is lid van de commissie Liedje. In de afgelopen jaren werkte hij tijdens de vastelaovesdagen bij café Hulsman en genoot aan de zijlijn van de roetsj. "Je bent dan ook onder de mensen. Staat als het ware aan de kant, maar proeft net zo goed de sfeer van het evenement."

"Het belangrijkste is dat iedereen er een gezellig feest van maakt"

Hij zag in de loop der jaren van dichtbij het evenement groeien tot wat het nu is, een megafestijn met duizenden bezoekers. Een evenement dat Venray op de kaart zet. "En lekker dichtbij", lacht Mijnster. "Vroeger gingen de mensen naar Venlo of nog meer naar het zuiden. Nu blijven ze fijn bij huis." Aan het programma kan het niet liggen of de Roetsj zaterdag weer een doorslaand succes wordt. Op het Schouwburgplein staan zaterdag 'vastelaovendkanonnen' als Fabrizio, La Bamba en Bjorn en Mieke op het podium. Mijnster is blij dat naast de provinciale toppers ook De Puppies op het programma staan. "Dat trekt ook mensen van de kerkdorpen. De Roetsj moet een feestje zijn voor iedereen uit de hele gemeente Venray. Niet alleen die door De Piëlhaas zijn bevlekt."

Het carnaval bruist in Venray. Het nieuwe presentatieduo geniet van de toenemende belangstelling voor het feest der feesten in Limburg. "Venray is goed bezig. Niet alleen met de Roetsj en het Iensjekke. Kijk naar wat Venray doet tijdens het LVK en TVK. Ook met de muziek staan we steeds nadrukkelijker op de kaart. Dat is mooie exposure. Maar het allerbelangrijkste blijft dat iedereen er een gezellig feest van maakt."