Derde lijsttrekker VVD in korte tijd

Venray | Harrie van Oosterhout is de nieuwe lijsttrekker van de VVD. Dat werd donderdagavond tijdens een bijzondere ledenvergadering besloten. Van Oosterhout stond aanvankelijk tweede op de kieslijst.

De 64-jarige Van Oosterhout, voormalig commandant van de Venrayse brandweer, is alweer de derde VVD-lijsttrekker binnen drie maanden. In oktober leek Ingeborg de Barbanson opnieuw lijsttrekker te worden. De VVD heeft sinds enkele jaren geen lokaal bestuur meer. Venray valt voortaan onder het regiobestuur Maasland. De Barbanson had de steun van het regiobestuur die haar voordroeg. Voor de verkiezing, eind oktober in Ottersum, diende Frank Hazeu zich als tegenkandidaat aan. Bij de stemming behaalden de twee kandidaat-lijsttrekkers evenveel stemmen. Daarom werd er eind november een extra ledenvergadering uitgeschreven om opnieuw te stemmen. Vlak voor de stemming trok Ingeborg de Barbanson zich terug. Daardoor was Frank Hazeu, tevens bestuurslid van VVD-Maasland, de enig overgebleven kandidaat.

Twee maanden later is niet alleen De Barbanson maar ook Hazeu van het toneel verdwenen. De benoeming van Hazeu als lijsttrekker bleek tegen de regels te zijn van het VVD-hoofdbestuur.

Op het moment dat Hazeu zich aankondigde als lijsttrekker was hij namelijk nog bestuurslid en dat mag niet. Toen bleek dat zijn aanstelling tegen de regels was, moest de Venrayse VVD stappen ondernemen om tot een nieuwe kieslijst te komen. "We moeten ons nu herpakken. Het is allemaal erg formeel, maar we moeten ons nu in deze situatie schikken", vertelt Van Oosterhout.

Hazeu mocht van het hoofdbestuur wel terugkeren als lijstduwer, maar hij liet dat aan zich voorbijgaan. De leden stemden donderdagavond in met de nieuwe kieslijst die nog twaalf namen telt. Op de eerder ingediende lijst stonden vijftien kandidaten. Leo Janssen, twintig jaar raadslid en lijsttrekker in 1990 en 1994, staat er niet meer bij. Sinds 1978 stond hij onafgebroken op de VVD-kieslijst. "Het was niet zo goed afgestemd. Ik sta er liever niet meer op. Ik ben 75 en mijn tijd is geweest", zegt Janssen.

Eerder werd de lijst met Hazeu als lijsttrekker al goedgekeurd door de leden van de lokale fractie. Harrie van Oosterhout: "Als nummer twee neem ik mijn verantwoordelijkheid. We moeten onze achterstand goedmaken richting de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Daar gaan we vol voor."

De lijst van VVD Venray: 1) Harrie van Oosterhout, 2) Bas Künen, 3) John Niessen, 4) Noud Wellen, 5) Michel Gerrits, 6) Leonie Cals, 7) Wim De Schryver, 8) Jeu de Wit, 9) Dienny Kroos-van der Meij, 10) Gerrit Gooren, 11) Theo Swinkels, 12) Bram Dirkx.


Vincent van Gogh wil gaan fuseren

VENRAY | Vincent van Gogh wil met ingang van 1 januari 2019 een bestuurlijke fusie aangaan met Pro Persona uit de regio Arnhem/Nijmegen.

De Raden van Bestuur van beide instellingen voor geestelijke gezondheidszorg onderzoeken momenteel of het te realiseren is.

Vincent van Gogh en Pro Persona denken dat een breder economisch draagvlak noodzakelijk is om te kunnen blijven investeren in opleidingen, onderzoek en innovaties in de zorg. De cliënten en andere betrokken partijen hebben belang bij schaalvergroting omdat dit de mogelijkheid biedt om het gehele pakket van de psychiatrische zorg te kunnen blijven bieden. Waaronder ook de crisis- en acute zorg in de diverse regio's. Dat kunnen Vincent van Gogh en Pro Persona beter samendoen dan ieder apart.

Het gaat alleen om een bestuurlijke fusie. Dit betekent dat de afzonderlijke onderdelen van Pro Persona en Vincent van Gogh gewoon blijven bestaan. Het zal niet veel veranderingen brengen voor medewerkers en patiënten. De namen van de huidige instellingen blijven bestaan.


Tekort aan bouwlocaties

VENRAY | Het probleem van de stagnerende sociale woningbouw in Venray wordt vooral veroorzaakt door een tekort aan nieuwbouwlocaties.

Wonen Limburg wil dit jaar zeventig sociale huurwoningen bouwen in de gemeente Venray. Dat is ook vastgelegd in de prestatieafspraken. Doordat er geen bouwgrond beschikbaar is, is het hoogst onzeker of er dit jaar gebouwd kan worden. Dat meldde wethouder Martijn van der Putten (D66) dinsdag in de commissie Wonen. Hij reageerde op vragen van CDA-raadslid Bram Jeurissen. Het CDA meent dat sterke kostenstijgingen en een tekort aan bouwpersoneel de bouwstop veroorzaken.

Doordat reguliere woningbouw lastig is, zoekt Wonen Limburg naar alternatieven. Van der Putten noemde als voorbeelden de tijdelijke Kompaswoningen of een coöperatieve vorm van bouwen. Het CDA haalde aan dat de 'politieagent of verpleegster' geen huis kan kopen maar ook niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. "Wij maken ons zorgen over inwoners die tussen wal en schip vallen", zei Jeurissen. Van der Putten merkte op dat de vraag vanuit de middengroep toeneemt. "Daarom wil Wonen Limburg ook in dit segment investeren." De D66-wethouder meldde tevens dat de nieuwbouw van 17 woningen en 33 appartementen aan de Zuidsingel gewoon doorgaat. Na een halfjaar uitstel is de bouwstart gepland in april.


Rode dorpen toch niet op slot

VENRAY | Dorpen die kampen met een overschot aan bouwplannen, de zogeheten rode dorpen, zitten niet geheel op slot.

"Als er kwalitatief goede bouwplannen zijn, dan is het in principe mogelijk die te realiseren", antwoordde wethouder Martijn van der Putten (D66) dinsdag op vragen van het CDA in de commissie Wonen. CDA-raadslid Bram Jeurissen vroeg naar de gevolgen van de aangekondigde versoepeling van het bouwbeleid door de provincie. Van der Putten reageerde hierdoor verrast te zijn, omdat de provincie zich juist sterk maakt voor het rigoureus terugdringen van het aantal bouwplannen. "Het beleid is nu belemmerend. Daardoor vinden bouwplannen moeizaam doorgang." Officieel heeft de gemeente nog niets vernomen van een mogelijke versoepeling.