Gemeente Venray kapt 273 bomen

Venray | De gemeente Venray gaat 273 kastanjes en essen kappen vanwege veiligheidsrisico's. De bomen zijn aangetast door de kastanjebloedingsziekte en essentaksterfte. De gemeente moet 80 kastanjes en 193 essen kappen omdat ze zwaar zijn aangetast.

Van de bomen kunnen gemakkelijk takken afbreken en dat kan gevaarlijk zijn voor bewoners. Het kappen, de herplant en de overige maatregelen kosten de gemeente ongeveer 160.000 euro. Waar het kan worden nieuwe bomen aangeplant om de groene uitstraling te behouden.

De aantastingen zijn ontdekt tijdens een extra controleronde die de gemeente heeft laten uitvoeren, naar aanleiding van signalen over toename van de boomziekten onder het essen- en kastanjebestand. Ook de komende jaren zijn extra controlerondes noodzakelijk om de effecten van de ziekten inzichtelijk te krijgen, de veiligheid van weggebruikers en bewoners te waarborgen en passende maatregelen te kunnen nemen.

De kastanjebloedingsziekte is een ziekte, veroorzaakt door een bacterie, die al geruime tijd onder een vergrootglas ligt in Nederland. Ook binnen de gemeente Venray zijn in de afgelopen jaren tientallen aantastingen bij paardenkastanjes geconstateerd. De afgelopen periode zijn de signalen met betrekking tot aangetaste en gestorven bomen fors toegenomen. Ook de essentaksterfte, veroorzaakt door een schimmel, komt langzaam vanuit het noorden van het land richting het zuiden opzetten waarbij steeds meer aangetaste exemplaren werden geconstateerd. Om de ziekten in beeld te krijgen, liet de gemeente Venray een inspectie uitvoeren op het gehele kastanje- en essenbestand. Uit deze inspectiegegevens bleek dat maar liefst 50 procent van alle paardenkastanjes op het grondgebied van de gemeente Venray is aangetast door de kastanjebloedingsziekte. 17 procent van de bomen is zwaar aangetast, wat neerkomt op 80 bomen. Bij de essen is de aantasting minder, maar er staan in Venray veel meer essen dan kastanjes, waardoor in absolute getallen meer essen gekapt moeten worden. Van de essen is 31 procent aangetast door de essentaksterfte, waarvan 8 procent zware aantastingsverschijnselen vertoont. Dit komt neer op 193 zwaar aangetaste bomen.

Het vervangen van zwaar aangetaste bomen is vanuit het oogpunt veiligheid onvermijdelijk. Risico's op takbreuk of het omvallen van bomen neemt toe zodra bomen in blad staan waardoor het kappen van deze bomen niet langer uitgesteld kan worden. Op de meeste plekken worden de kastanjes en essen vervangen door nieuwe bomen om de groene uitstraling te waarborgen. Hierbij worden diverse boomsoorten aangeplant om de risico's op uitval van gehele lanen in de toekomst te voorkomen.

Bijzondere aandacht gaat uit naar de kastanjebomen op de Julianasingel, die zijn opgenomen op de bomenlijst als monumentale bomen. Vijftien licht aangetaste bomen in deze straat worden bij wijze van proef behandeld door een verwarmingsmethode. Hierbij worden bomen ingepakt en verwarmd tot 40 graden Celsius. De bacterie gaat bij deze temperatuur dood. Deze methode kost echter veel tijd en geld en de effecten op de lange termijn zijn niet bekend. Daarom kiest de gemeente er niet voor om alle bomen op deze manier te behandelen.


Ysselsteyn werkt aan leefklimaat

Venray | De luchtkwaliteit en het leefklimaat in Ysselsteyn moeten beter. De werkgroep Schone lucht gaat onderzoeken hoe deze doelen bereikt kunnen worden. De werkgroep staat in nauw contact met de dorpsraad en ook de gemeente Venray kijkt intensief mee.

Peter van Dijck is lid van de werkgroep. Hij weet als veehouder en vicevoorzitter van LLTB-regio Noord-Limburg als geen ander wat er speelt. "Het is niet gemakkelijk. Enkele boerenbedrijven staan dichtbij de dorpskern van Ysselsteyn. Dat heeft een negatief effect op de luchtkwaliteit. Hamvraag is hoe we dat kunnen veranderen."

De veehouderij, van oudsher een sterke economische factor in het dorp, heeft een negatief effect op het leefklimaat. In het ruimtelijk beleid van de overheid is in het verleden geen prioriteit gegeven aan de woonomstandigheden van de kernen. Doel van de werkgroep is om de focus van het beleid wel op de woonkern te krijgen. "We hebben allemaal andere belangen. Het is belangrijk om een weg te vinden waar iedereen mee kan leven." De werkgroep zoekt dan ook naar mogelijkheden om de verbetering van luchtkwaliteit samen te laten gaan met economisch perspectief en agrarische bedrijvigheid. Opties hiervoor zijn het toepassen van bestaande of nieuwe technieken. Ook dient er ruimte te komen voor betere locaties voor de bedrijven. "We gaan in gesprek met de individuele ondernemers. Zij hebben allemaal andere belangen. Er zitten oudere veehouders tussen die op termijn willen stoppen en er zijn ook jongere boeren die grootse plannen hebben. Iedereen verdient gelijke aandacht. Feit is wel dat er verschillende bedrijven erg dicht op de dorpskern staan."

Voor ondernemers die willen stoppen, wil de werkgroep flexibele oplossingen bedenken om hun locatie op een andere wijze tot waarde te brengen dan verkoop aan een collega die verder wil. Een deel van de verbeteringen zal door landelijk en regionale wetgeving op gang gebracht moeten worden. "Een versnelling hiervan moet mogelijk zijn als belanghebbenden samen met overheden zich sterk maken voor dit doel. We gaan nu het gesprek aan en gezien de naderende gemeenteraadsverkiezingen zal er de komende tijd geen klap op gegeven worden. Ze zullen met het nieuwe college aan de slag gaan. Pas dan worden de plannen ook concreter."


Verdacht van verkrachting

Oostrum | Een 34-jarige man uit Oostrum moet op 16 februari opnieuw voor de rechter in Roermond verschijnen voor een pro-formazitting. Hij wordt verdacht van een gewelddadige verkrachting onder bedreiging van geweld in Oostrum op 9 december 2016. Hij wordt tevens verdacht van bedreiging met een tegen het leven gericht misdrijf van deze persoon.

Het is al de derde pro-formazitting in deze verkrachtingszaak. Een dergelijke zitting wordt gehouden om het voorarrest van de verdachte te verlengen. Als de rechtbank deze pro-formazitting niet organiseert, dan moet de verdachte op vrije voeten worden gesteld.