Wanssum is in de ban van stickeractie.
Wanssum is in de ban van stickeractie. Foto: Henk Lammen

Gekte door stickeractie

Wanssum | Het is een hype. Een ongekend succes. Wanssum staat de laatste dagen op zijn kop. Inwoners lopen de deur plat bij hun dorpsgenoten. Het dorp is in de ban van de stickerspaaractie van carnavalsvereniging De Wiendbuul en de Jumbo.

Door Willem Menting

De gekte begon op 3 januari. Toen werden de eerste stickers uitgedeeld in de supermarkt. In totaal zijn er 401 unieke stickers om te verzamelen. Er zijn onder meer plaatjes van de prinsen en jeugdheersers van de laatste elf jaar. "Het is geweldig om te zien wat deze actie allemaal losmaakt in het dorp", vertelt Mark Weijers, vorst van De Wiendbuul. De spaaractie is vanaf de eerste minuut een groot succes, maar het enthousiasme barstte pas echt los toen Weijers een speciale Facebookpagina aanmaakte voor de enthousiaste verzamelaars. Ruim 130 enthousiaste dorpsgenoten begonnen via die pagina hun dubbele plaatjes te ruilen voor de ontbrekende stickers. "We hadden niet verwacht dat deze actie zoveel zou losmaken in het dorp. De saamhorigheid is groot. Mensen gaan spontaan bij elkaar langs om te ruilen."

Het idee van de stickerspaaractie werd vorig jaar in juni geboren. Toen werd De Wiendbuul benaderd door supermarktmanager Dennis van Loenen. "Hij had een vergelijkbare actie gezien in de buurt van Roosendaal en dat leek hem een goed idee om de actie in Wanssum te beginnen. Wij waren eigenlijk direct enthousiast."

Overigens staan er niet alleen prinsen en jeugdprinsen in de verzamelglossy. Er is ook wat over de geschiedenis van De Wiendbuul te lezen en er zijn verder onder meer stickers van de boerenbruidsparen, de optocht, raad van elf, de liedjesmiddag en er zijn plaatjes uit de oude doos. "Voor de oudere inwoners van Wanssum is het soms een feest der herkenning. We hebben oude foto's uit de jaren '50 en '60 toegevoegd."

In november moest De Wiendbuul alle plaatjes aanleveren bij de drukker. Er ontbraken alleen nog dertig exemplaren in de eerste druk. In november waren namelijk de jeugdheersers van 2018 nog niet bekend. Deze stickers zijn twee weken geleden pas toegevoegd en die worden op dit moment verspreid. "Op die laatste stickers is de laatste dagen echt een run ontstaan. Ouders staan al vroeg in de ochtend bij de basisschool om stickers te ruilen als ze hun kinderen hebben afgezet. Verzamelaars lopen bij elkaar de deur plat. Het ontstaat allemaal heel spontaan en iedereen is dolenthousiast over de actie."

De carnavalsvereniging houdt ook nog een klein zakcentje over aan de actie. "We mochten een paar pagina's in de glossy vullen met advertenties en met eigen teksten. Op die manier houden er nog wat aan over. We hebben er veel tijd in gestoken, maar dat is het allemaal waard geweest. Als je ziet wat de actie voor Wanssum heeft betekend, dan is dat alleen maar mooi. We hebben met deze glossy ook een mooi naslagwerk gecreƫerd."

Op zaterdag 17 februari wordt er een heuse ruilbeurs gehouden in het dorp. "Dan kan iedereen de boeken compleet maken. Het is wel zo leuk als iedereen alle plaatjes heeft verzameld."