De dansdocenten Myrna van Rens (midden), Eva Rutten (rechts) en Karin Groenen.
De dansdocenten Myrna van Rens (midden), Eva Rutten (rechts) en Karin Groenen. Foto: Henk Lammen

Bekroning voor Danshuis Venray

Venray | Een prachtige erkenning voor het nog jonge Danshuis Venray. Door de NBDO dansbelang accreditatiecommissie (Nederlandse Brancheorganisatie van Balletscholen) werd de dansschool van Myrna van Rens onlangs erkend als ster balletschool. "En daar zijn we enorm trots op."

Door Henk Lammen

Danshuis Venray vormt sinds september 2017 een dans- en ballethart in Venray en omstreken. Nog geen half jaar na de start kreeg de dansschool al een mooie erkenning van de overkoepelende brancheorganisatie. Zij kregen de ereplaats in het register door de kwaliteit van de lessen, docenten, locatie, eigen visie en invulling als leerbedrijf. Een prachtige bekroning op de jarenlange bevlogenheid van Myrna van Rens die, inmiddels na de beƫindiging van Kunstencentrum Jerusalem, gestart is met een organisatie voor danskunst en dans- en balletlessen. "Met een heel enthousiast zijn we opnieuw gestart. Dat dit op zo'n korte termijn al een dergelijke erkenning heeft opgeleverd, doet ons enorm veel deugt. Een bewijs ook dat we op de goede weg zijn."

"Kwaliteit blijft voor ons hoog in het vaandel staan"

Myrna van Rens draagt de artistieke en pedagogische verantwoordelijkheid. Bovendien verzorgt zij als choreograaf de dansen voor shows en voorstellingen. Door haar academische achtergrond zijn vakkennis, pedagogische deskundigheid en verantwoorde fysieke begeleiding binnen de dansschool gewaarborgd. Waarom is dansen zo belangrijk? Myrna van Rens herhaalt de vraag. "Waarom wordt het belang van dansen als doel en als middel over het algemeen niet opgemerkt, gezien of geaccepteerd? Hier moet je terug naar de basis: waarom is het belangrijk dat kinderen bewegen? Kinderen worden snel klaar gestoomd voor de kenniseconomie. Excellentie en ambitie lijken de kernwaarden te zijn. Veel kinderen ontwikkelen een laag zelfbeeld. We moeten pleiten voor meer speelrecht. Kinderen moeten kunnen spelen, springen, dansen en ontdekken wat dat met je doet. Dans is dan ook heel goed voor de ontwikkeling van kinderen. Het belangrijkste doel is de leerlingen de technieken van ballet en dans aan te leren en het dansgevoel te ontwikkelen en in een vriendelijke sfeer plezier te laten beleven aan dans en muziek. Danshuis Venray vormt ook een goede basis, door te stromen naar een professionele (voor)opleiding op MBO of HBO- niveau."

Binnen Danshuis Venray krijgen leerlingen de ruimte te experimenteren, te verdiepen en te presenteren. Ze kunnen kiezen uit verschillende dansvakken, zoals ballet, jazzdance of moderne dans. Leerlingen die getalenteerd en ook gemotiveerd zijn kunnen zich helemaal uitleven in de selectietrainingen. Myrna van Rens en haar dansdocenten gaan de toekomst met veel vertrouwen tegemoet. "Wij zijn er trots op om als enige dansschool van Venray en verre omstreken de erkenning ster balletschool te hebben. Kwaliteit blijft voor ons hoog in het vaandel staan, vergezeld van onze hang naar persoonlijk contact binnen een gezellige sfeer."