"Snel internet basisscholen"

Venray | D66 Limburg pleit voor betaalbare en snelle internetaansluitingen voor alle scholen in Limburg. Op woensdag 31 januari debatteert de Tweede Kamer met minister Slob over ICT en digitalisering in het onderwijs.

"Wat ons betreft is dit is een snelle internetaansluiting op scholen tegenwoordig net zo onmisbaar als een klaslokaal met tafels, stoelen, licht en verwarming", aldus Statenlid Jan van de Ven. Samen met zijn fractiegenoot Leon Vaessen diende de Venraynaar een aantal schriftelijke vragen in om de huidige stand van zaken met betrekking tot internetaansluitingen in het Limburgse onderwijs duidelijk te krijgen.

De Onderwijsraad waarschuwde in mei 2017 reeds dat 'het onderwijs de aansluiting dreigt te verliezen met de digitale ontwikkeling van de maatschappij' wanneer scholen in de witte vlekken verstoken blijven van snel internet. "Als je het dan hebt over kansengelijkheid in het onderwijs, dan kun je op je klompen aanvoelen dat fatsoenlijk en betaalbaar internet daarvoor onontbeerlijk is", aldus Van de Ven. "D66 wil in samenwerking met de scholen die niet zijn aangesloten en de gemeenten waar ze zich bevinden kijken of we, met behulp van bestaande regelingen waar het kan en aanvullende hulp vanuit het Rijk waar het moet, in deze basisbehoefte kunnen gaan voorzien".

Het kan wat D66 Limburg niet zo zijn dat kinderen een valse start maken omdat ze toevallig naar school gaan waar geen internetaansluiting is of waar deze om welke reden dan ook onbetaalbaar is. Leon Vaessen: "Limburgse scholen willen leerlingen uitstekend voorbereiden op de toekomst, daarvoor hebben ze simpelweg een goede en snelle internetverbinding nodig, D66 wil graag weten of scholen in Limburg die toegang hebben en hoe we scholen kunnen helpen de toegang tot snel internet te verbeteren."


Celstraf geëist tegen asielzoeker

Overloon | De officier van justitie in Den Bosch heeft vier jaar cel geëist tegen een 26-jarige asielzoeker. De man zou een medebewoner van het asielzoekerscentrum in Overloon met een mis het gezicht hebben geslagen en gesneden. Dat zou de verdachte hebben gedaan op 13 augustus vorig jaar op de kamer van het slachtoffer.

Het slachtoffer liep door de klap forse snijwonden in zijn gezicht op. Volgens de officier van justitie maakte de verdachte zich schuldig aan poging tot doodslag. Hij had het onder meer over het grote litteken op de wang van het slachtoffer. De verdachte zou als vergoeding 5000 euro moeten betalen aan het slachtoffer. De verdachte zegt dat hij zich verdedigde.

Het bleef in de rechtbank onduidelijk waarom de verdachte de andere man aanviel. Na de klap met het mes kon het slachtoffer de verdachte zelf zijn woning uitwerken. De verdachte zwerft door Europa. Hij zoekt een land dat hem asiel wil verlenen. Eerder woonde de man als in Spanje en Duitsland. De uitspraak wordt eind volgende week verwacht.


Waterkraandieven

Venray | De politie zoekt getuigen die iets hebben gezien van de waterkraandieven die vorige week toesloegen in de Venrayse wijk Brukske. In de nacht van maandag maandag op dinsdag werden er onder meer in de Serenadestraat en de Ouverturestraat kranen gestolen.

Diezelfde nacht reed er rond 03.30 uur in de Ouverturestraat een personenauto met daarin een onbekend aantal personen. De politie wil graag weten wie er in dat voertuig hebben gezeten. Zij zijn mogelijk betrokken bij de diefstal en anders hebben zij wellicht wat van de diefstal gezien. Het gaat om de inzittenden van een zwarte Volkswagen Polo.

Bij enkele huishoudens was het water niet afgesloten, daardoor stroomde er een grote hoeveelheid water de tuin in. Diverse mensen hebben aangifte gedaan. De politie vraagt nu of er mensen in de buurt van de Ouverturestraat, Serenadestraat, Etudestraat en Aubadestraat zijn met een beveiligingscamera aan de woning. Agenten willen graag de beelden bekijken en controleren op eventuele bijzonderheden.


Prinsenwagen Venray voorop bij optocht

Venray | De optocht trekt komende maandag door het centrum van Venray. Met voorop de prinsenwagen van Venray. "Dat hebben we in 2005 ook al eens gedaan, maar toen is het na een jaar gestopt", zegt voorzitter John van Vegchel van de commissie Optocht en Bals van de Piëlhaas. "Het is nu zeker de bedoeling om er een traditie van te maken."

Door de prinsenwagen als eerste op het Schouwburgplein te laten eindigen, wil de Piëlhaas aan de optocht en het plein als centrale hart van de Venrayse vastelaovend nog meer cachet geven.

De winnaar van vorig jaar, de prinsenwagen van De Karklingels uit Oostrum, sluit de rij. "Ook dat is een manier om de optocht nog aantrekkelijker te maken. De winnaar mag een jaar later als extra prijs als allerlaatste door hartje Venray trekken. Op de dorpen vinden ze dag geweldig, een extra uitdaging." De Piëlhaas probeert ieder jaar rekening te houden met de plek in de optocht van muziekgroepen en praalwagens waarop mechanische muziek wordt gedraaid.

Tijdens de optocht wordt ook het geluid in de gaten gehouden. "Dat doen we al jaren", weet Van Vegchel. "We hebben ook al eens een groep geweigerd die te veel herrie maakte. Het moet zowel voor de toeschouwers als de deelnemers leuk blijven. Handhaven kunnen we niet echt, maar we zullen wel opmerkingen maken naar de betreffende groep als het te hard gaat."